keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää on romanialaisen Cristian Mungiun (s. 1968) toinen pitkä elokuva ja se on osa laajempaa projektia ”tarinoita Kultakaudelta”, jonka tarkoituksena on kertoa Romanian kommunismin kaudesta yksilöiden tarinoiden kautta. 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää on sarjan ensimmäinen osa. Tutustukaa elokuvan taustoihin lukemalla ohjaajan englanninkielinen haastattelu Cineaste-sivustolla.

2. Elokuva sijoittaa heti alussa traagisen tarinansa paikkaan ja aikaan alkukuvan päälle ilmestyvällä tekstillä ”Romania 1987”. Tuolloin Romaniassa elettiin Ceausescun diktatuurin aikaa, jonka maan johtaja itse nimesi Kultakaudeksi.  Miettikää mitä tiedätte Romanian lähimenneisyydestä. Millaisessa yhteiskunnassa ja maassa elokuvan henkilöhahmot elävät? Ottakaa selvää kuka oli Ceausescu, ”ajatusten Tonavaksi” ja ”Karpaattien neroksi” kutsuttu hallitsija ja millaista elämä oli hänen aikansa Romaniassa. Millaisen kuvan elokuva tuosta kaudesta antaa? Verratkaa elokuvaa keräämiinne tietoihin, onko elokuvan antama kuva realistinen? 
 
Nicolae Ceausescusta (1918-1989) tuli vuonna 1965 Romanian johtaja kommunistisen puolueen pääsihteeri Gheorghe Gheorghiu-Dejin jälkeen. Tuolloin kommunistisen puolueen nimi vaihtui yhdistyneeksi työväen puolueeksi. Hallintotavassaan Ceausescu yhdisti stalinismia kiihkoisänmaallisuuteen.  Ceausescun juuret ovat maaseudulla. Liityttyään laittoman kommunistipuolueen nuorisojärjestöön hän joutui vankilaan, jossa hän tapasi Romanian vastarintaliikkeen johtajan Gheorghiu-Dejin. Tämä kohtaaminen johti tulevan diktaattorin nousuun puoluekoneiston huipulle. Lännessä Ceausescu saavutti arvostusta kun hän jättäytyi pois Varsovan liiton sotaharjoituksista, vastusti vuonna1968 Tsekkoslovakian miehitystä ja osallistui Los Angelesin olympialaisiin vuonna 1984. Hän nautti suurta suosiota myös kotimaassaan.  Presidentin lähipiirin käsissä ollut maan sisäinen hallinto epäonnistui dramaattisesti taloushallinnossa, joka johti energiapulaan ja muihin kriiseihin. Talouden vaikeudet yhdistettyinä luonnonkatastrofeihin ja rahan tuhlaamiseen suuruudenhulluihin rakennushankkeisiin johtivat pian köyhyyteen ja kurjuuteen. Ceausescu otti mallia Pohjois-Koreasta ja loi ympärilleen valtavanhenkilökultin paraateineen, näytöksineen ja ylistyslauluineen. Komeiden kulissien takana kansa eli Salaisen poliisin Securitaten tiukassa valvonnassa, sensuurin sääntelemänä ja tarkkojen sääntöjen alaisuudessa.
 
Elokuvan henkilöiden elämässä näkyvät etenkin ehkäisyn käytön ja abortin kieltäminen. Naisten elämään vaikutti myös määräys, joka velvoitti alle 45-vuotiaat, naimisissa olevat naiset hankkimaan vähintään neljä lasta. Väestöä pakkosiirrettiin teollisuuskeskuksiin, useat ihmiset joutuivat asumaan ”maatalous-teollisten” yhteisöjen huonosti rakennetuissa kerrostaloissa, joista puuttui usein sähkö, lämmitys ja juokseva vesi. Elokuvassa tulee esiin myös kulutustavaroiden puute ja elintarvikepula, joka johtui yksipuolisesta teollistamisohjelmasta, tuonnin supistamisesta ja viennin tehostamisesta ja siitä seuranneesta talouskriisistä. Elokuvan tapahtumavuotena 1987 20 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen Brasovissa. Kyseessä oli ensimmäinen laaja, hallintoa vastustava mielenilmaus. Ceausescun valtakausi tuli traagiseen päätökseensä 25.12.1989 kun Ceausescu Elena-vaimoineen kansannousun seurauksena teloitettiin ampumalla pikaoikeudenkäynnin jälkeen. 
 
3. Nicolae Ceausescun hallitsemassa Romaniassa elettiin korruption kierteessä ja byrokratian kiemuroiden otteessa. Millaisena tuon ajan romanialainen yhteiskunta ja arkielämä näyttäytyvät elokuvassa? Poimikaa elokuvasta kohtauksia, joissa yhteiskunnan tila tulee näkyviin. Elokuvassa systeemin solmujen symbolina toimivat erityisesti monimutkaiset hotellikäytännöt, jotka vaikeuttavat Otilian tehtävää. Monenlaiset byrokratian kiemurat ja ihmisten kontrollointi tulevat esiin mm. henkilöpapereiden tärkeyden kautta. Myös aineellinen kurjuus ja kulutustavaroiden puute nousevat esiin oikean savukemerkin metsästyksessä.
 
Aikamatkustusta Romanian lähihistoriaan
Tietoa Romanian historiasta ja muuta kiinnostavaa informaatiota tiiviissä paketissa löytyy myös matkaoppaista, esimerkiksi Anja Kinnusen kirjasta Romania – Lomailijan opas. 2005. Espoo: Fenix-kustannus. 
 
Yleistietoa internetistä:
 
Tietoa Ceausescusta