keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

1. Tutustukaa maailman kuuluisimpaan rakkaustarinaan, Shakespearen Romeoon ja Juliaan. Keskustelkaa siitä miksi luulette sen olevan edelleen niin tunnettu ja kuuluisa. Mikä Romeon ja Julian tarinassa kiehtoo edelleen? 
 
Romeo ja Julia (englantilainen alkuteos Romeo and Juliet) on William Shakespearen tragedia kahdesta rakastavaisesta, Romeo Montaguesta ja Julia Capuletista, joiden suvut olivat olleet riidoissa niin kauan kuin voitiin muistaa. Useissa muissakin Shakespearen näytelmissä on käytetty rakkauden ja kuoleman yhdistävää Liebestod-motiivia. Alun perin tarina ei ole Shakespearen keksimä, vaan hän on käyttänyt pohjana englantilaista runoa, joka on käännös ranskalaisesta runosta, joka puolestaan on käännös italialaisesta runosta. Shakespeare oli kuitenkin ensimmäinen, joka kirjoitti siitä näytelmän. Aiheesta on tehty monia elokuvia, oopperoita ja baletteja. Jos yleiskielessä joitakuita kutsutaan Romeoksi ja Juliaksi, tarkoitetaan yleensä romanttisia rakastavaisia. 
 
Tarina 
Näytelmä alkaa kuoron lausumasta runosta, johon on tiivistetty koko kirjan tapahtumat. Yleisö siis tietää alusta asti, että kirjan päähenkilöt kuolevat. 
Montagueiden ja Capuletien palvelijat ovat sanaharkassa keskenään. Tämä johtaa katutappeluun, jonka ruhtinas lopulta tulee katkaisemaan. Tästä voimme tehdä ensipäätelmät Montagueiden ja Capuletien suhteesta. Jopa nimittäin itse herra Montague ja herra Capulet olisivat osallistuneet tappeluun, mikäli heidän vaimonsa eivät olisi kieltäneet. Capulet järjestää juhlat, jonne Romeo, hänen serkkunsa Benvolio sekä hänen ystävänsä 
Mercutio (ruhtinaan sukulainen) tulevat kuokkimaan. Romeo haluaa nimittäin nähdä rakastettunsa Rosalinan, jolta ei kuitenkaan saa vastarakkautta. Näissä juhlissa Romeo tapaa Julian ensimmäisen kerran ja nuoret rakastuvat toisiinsa ensisilmäyksellä. Romeo menee salaa tapaamaan Juliaa kuuluisassa parvekekohtauksessa ja nämä kaksi avioituvat heti seuraavana päivänä Veli Lorenzon kammiossa. Juuri kun Romeo tulee ulos kammiosta, seuraa riita Montagueiden ja Capuletien välillä, kun Tybalt, Julian serkku, haastaa Romeon tappeluun. Romeo kieltäytyy, sillä hänhän on juuri nainut Julian. Mercutio haastaa Tybaltin tappeluun osoittaakseen, etteivät Montaguet ole Capuleteja huonompia. Tämän tappelun tuloksena Mercutio kuolee. Romeo raivostuu silmittömästi ja yhtään ajattelematta hän hyökkää Tybaltin kimppuun ja tappaa hänet. Romeo ajetaan tästä hyvästä maanpakoon, mutta hän ei kuitenkaan lähde, vaan piiloutuu Veli Lorenzon luokse. Julia on todella surullinen Romeon tuomiosta. Hänen vanhempansa luulevat, että Julia suree Tybaltin kuolemaa ja päättävät piristää häntä sopien häät ja laittaen Julian avioitumaan kreivi Parisin kanssa. Julia kertoo kuitenkin Veli Lorenzolle mieluummin kuolevansa kuin naivansa Parisin. Hän saa Lorenzolta vahvaa yrttijuomaa, joka vaivuttaisi hänet sikeään uneen ja muut luulisivat hänen olevan kuollut. Lorenzon sanojen mukaan Julia heräisi hautaholvissa ja Romeo olisi silloin siellä ja sitten he voisivat karata yhdessä Veronasta. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan. Hääpäivän aamuna Julian imettäjä löytää tytön "kuolleena" ja häät muuttuvat hautajaisiksi. Romeo saa tiedon Julian kuolemasta omalta palvelijaltaan ja ryntää suin päin ostamaan myrkkyä. Veli Lorenzo on lähettänyt kollegansa viemään Romeolle kirjeen, jossa hän kertoo Julian oikean tilan ja antaa tälleohjeita, miten toimia. Tämä kirje ei kuitenkaan pääse perille. Romeo menee hautausmaalle, jossa hän näkee Parisin, tappaa hänet ja vie hänet Capuletien sukuhautaan, suureen kiviholviin. Romeo menee myös itse sisälle, juo myrkyn ja kuolee. Lorenzo tulee paikalle liian myöhään ja kun Julia herää, tyttö huomaa, että Romeo on kuollut ja tappaaitsensä Romeon tikarilla. Kun Montaguet ja Capuletit saavat tietää, mitä on tapahtunut, he sopivat kauan kestäneen riitansa. 
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Romeo_ja_Julia) 
 
Romeo ja Julia -näytelmän suomennoksen löydät täältä.
 
 
2. Romeon ja Julian tarina sijoittuu Veronaan, Italiaan. Sanotaan, että jokaisen Veronassa kävijän tulee käydä katsastamassa Via Cappello -kadulla 
numero 23:ssa sijaitseva talo, jossa Shakespearen näytelmän Julia asui. Siellä kaikki naiset voivat Julian tapaan seisoa parvekkeella, joka inspiroi Shakespearea. Tutustukaa Veronaan esim. osoitteessa www.tourism.verona.it.