keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Politiikka ja vaikuttamisen areenat

Pohdintatehtävä: Politiikka kotona

Päähenkilö Riikka vastustaa kaivoksia, vaikka hänen isänsä on kaivoksella töissä. Myös puoluekannat ovat isän ja tyttären välillä toisistaan poikkeavat. Kunnanvaltuustossa he ovat napit vastakkain, mutta sen jälkeen lähtevät samalla autolla kotiin syömään käristystä.
Pohdi seuraavia kysymyksiä:
– Puhutaanko sinun kotonasi politiikasta?
– Ilmeneekö sinun kotonasi poliittisia erimielisyyksiä? Aiheuttavatko ne jännitteitä arjessa?
– Miten näkemyseroihin suhtaudutaan lähipiirissäsi? Keskustellaanko aiheesta vai vaietaanko erimielisyyksistä?

Vaikuttamisen areenat

Dokumentissa Riikka nähdään pitämässä puheita ja osallistumassa keskusteluun monissa erilaisissa ympäristöissä. Valitkaa seuraavasta listasta yksi kohtaus, jossa Riikka pitää puhetta yleisölle ja katsokaa se uudestaan. Mitä Riikka sanoo yleisölle? Ketkä puhetta ovat kuuntelemassa? Millaisen vaikutuksen Riikka haluaa tehdä juuri tähän yleisöön?

 1. Suomi-areena (noin kohdassa 16:27-16:50)
 2. Docpoint-dokumenttielokuvafestivaali (29:30-31:30)
 3. Suojeltu aapa -näyttelyavajaiset (40:00-41:30)
 4. Eduskuntatalon portaat (43:30-44:12)
 • Ovatko Riikan vaikuttamisen keinot edellä mainituissa julkisissa puheissa erilaisia kuin tavat, joilla hän puhuu esimerkiksi kotona isänsä kanssa?
 • Uskotko kameran läsnäolon vaikuttavan siihen, millä tavoin Riikka puhuu ja vaikuttaa?
 • Puhutko itse eri tavalla yksityiselämässä ja julkisissa esiintymisissä?
 • Millaisia retorisia keinoja Riikka puheissaan käyttää? Lue lisää retorisista keinoista esim. Otavan opiston materiaaleista.

Oma vaikuttaminen

Docpoint-festivaalin keskustelutilaisuudessa Riikka juonnetaan lavalle sanoin:
“Hän on elävä esimerkki siitä miten tavallinen kansalainen voi vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja tarttua asioihin”.

 • Miten sinä haluaisit vaikuttaa omaan elinympäristöösi? Valitse yksi ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvä ongelma, joka koskee omaa elinympäristöäsi. Miten haluaisit puuttua tähän ongelmaan ja minkä haluaisit muuttuvan? Millaisia tekoja voisit tavallisena kansalaisena tehdä edistääksesi muutosta?
 • Laadi puhe, jolla pyrit vaikuttamaan kuulijoidesi mielipiteeseen tärkeänä pitämästäsi aiheesta. Käytä puheessasi Vaikuttamisen areenat -osiossa tutkittuja retorisia keinoja.

Eri ympäristöissä puhumme ja vaikutamme eri tavoin – esimerkiksi isovanhempiamme puhuttelemme eri tavalla kuin samanikäisiä kavereita koulussa tai harrastuspiireissä. Me kaikki voimme vaikuttaa ainakin lähipiirimme asenteisiin ja ajatuksiin. Vaikuttaa voi niin puheilla kuin teoillakin, ja myös pienet eleet voivat olla vaikuttamista.

 • Millaisissa ympäristöissä koet itse voivasi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin? Mainitse ainakin kolme oman elämäsi vaikuttamisen ympäristöä, ja pohdi, millä eri tavoilla vaikutat muihin ihmisiin eri ympäristöissä.

Vinkki opettajalle! Jos haluatte käsitellä vaikuttamisen ja politiikan teemoja lisää, voitte soveltaa myös Koulukinon Demokratia ja vaalit -teemapaketin kysymyksiä Aktivisti-elokuvan käsittelyyn.