keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Betoniyö pohjautuu Pirkko Saision samannimiseen romaaniin vuodelta 1981. Kirjan pohjalta tehty elokuva on aina uudelleentulkinta, jossa kirjan tarina käännetään elokuvan kielelle. Romaanina Betoniyö saa voimansa henkilöiden ja tilanteiden arkisuudesta ja konkreettisuudesta, sekä rosoisesta, realistisesta dialogista. Elokuvaversiossa toisaalta haetaan vaikuttavuutta unenomaisuudesta, joka koko ajan on hieman irrallaan todellisuudesta.

1. Betoniyö on kirjoitettu 1980-luvulla. Pohtikaa kuinka elokuva on tuotu 2010-luvulle. Mitä muutoksia tai lisäyksiä siihen on tehty? (Lisäykset ovat vaivihkaisia ja viittaavia, mikä tekee elokuvasta ajattoman). Pohtikaa saman tarinan sijoittamista esim. 1950-luvulle tai 1850-luvulle. Mikä siinä säilyisi samana, mikä saattaisi muuttua?

2. ”Betoniyön todellisuustausta on tarkistettavissa joka-aamuisesta lehdestä; uutiset kasvottomista väkivallanteoista alkavat olla jokapäiväistä leipäämme” (Anssi Sinnemäki, Kulttuurivihkot 6/1981). Lainaus kytkee Saision romaanin sen ilmestymisajankohdan uutisiin ja tapahtumiin. Pohtikaa, mihin tämän hetken ajankohtaisiin uutisiin ja puheenaiheisiin elokuva liittyy. Käyttäkää apunanne sanomalehtiä ja niiden verkkojulkaisuita.