keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Bowling for Columbine

Dokumentti

Synopsis: Huhtikuun 20. päivänä 1999 kaksi littletonilaisen Columbine High Schoolin oppilasta ampui koulussa12 oppilastoveriaan ja yhden opettajan. Lopuksi pojat tappoivat itsensä. Amerikkalainen ohjaaja-kirjailija Michael Moore on dokumentissaan ryhtynyt tutkimaan, mikä saa nuoret ryhtymään tämäntapaisiin järjettömiin väkivallantekoihin. Elokuvassa hän käy haastattelujen ja muun kuvamateriaalin avulla läpi koko joukon mahdollisia syitä amerikkalaisten viehtymykseen aseisiin. Hän pohtii mm. yleisen asemyönteisyyden ja aseiden ja ammusten helpon saatavuuden, Yhdysvaltain sotaisen menneisyyden ja nykyisyyden sekä median merkitystä. – Elokuva palkittiin vuonna 2002 parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla. Se sai myös Cannesin elokuvajuhlien juryltä erikoismaininnan.

Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.

Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Minna Hautaniemi.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lisää dokumenttiohjaaja Michael Mooresta ja hänen töistään: 
Fiktiivisiä elokuvia Columbinen tapahtumista:
  • Elephant (2003)
  • Zero Day – nuoret tappajat (2003)
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2003. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Bowling for Columbine

Bowling for Columbine on yhdysvaltalaisen Michael Mooren taidonnäyte ja syyskuun 11. –tapahtumien varjossa myös tavattoman rohkea dokumenttielokuva.

Maansa johtavana satiristina ja yhteiskunnallisena dokumentaristina Moore esittää elokuvassaan kysymyksen, jota kukaan ei Amerikassa näinä erittäin patrioottisina aikoina ole rohjennut esittää: “Ovatko amerikkalaiset asehullu kansakunta vai vain hullu kansakunta?”

Tavaramerkikseen muodostuneen purevan huumorin siivittämänä Moore lähtee matkalle Amerikan sydämeen tarkoituksenaan selvittää, miksi amerikkalaisten onnen tavoittelu on niin täynnä väkivaltaa.

Mooren Bowling for Columbinen myötä ensimmäistä kertaa 46 vuoteen täyspitkä dokumenttielokuva valittiin Cannesin kilpasarjaan. Elokuva sekoittaa ainutlaatuisesti huumoria ja tragediaa ja iskee tajuntaan ennenäkemättömillä ja pökerryttävillä filmipätkillä.

Alkuperäinen nimi:
Bowling for Columbine
Julkaisuvuosi:
2003
Pituus:
120 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Michael Moore
Käsikirjoitus:
Nimi ruotsiksi:
Bowling for Columbine