keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: kieltolaki, 1918, siirtolaisuus, naisyrittäjät ja -johtajat

Synopsis: Colorado Avenue on kotimainen elokuva Amerikan siirtolaisista, sisällissodasta ja kieltolaista. Elokuva perustuu Lars Sundin Pohjanmaa-eepoksiin ”Colorado Avenue” ja ”Puodinpitäjän poika”.

Claes Olssonin ohjaama Colorado Avenue seuraa Hanna Östmanin (Birthe Wingren) ja hänen poikansa Oton (Peter Kanerva) elämänkulkua. Pikkutyttönä Hanna joutuu äitinsä (Ylva Ekblad) kanssa jättämään kotinsa Rödskäretillä, kun hänen isänsä hukkuu merellä. Hannasta tulee Smedsin talon pikkupiika. Hän säästää rahaa Amerikan matkaan, ja matkustaa vuonna 1893 USA:han 18-vuotiaana – vakaana päätöksenään ansaita omaisuuksia suuressa lännessä. Kymmenen vuoden kuluttua Hanna palaa kahden lapsensa kanssa kotikyläänsä Siklaxiin, Pohjanmaalle. Tästä saa alkunsa elokuvan tarina.
 
Amerikan dollareilla Hanna ostaa kivisen pellon ja rakentaa sille maalaiskaupan. Puodista tulee vähitellen kylän keskus, ja kyläläiset alkavat arvostaa uutteraa "Dollari-Hannaa". Itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen, kieltolain astuttua voimaan 1919, Hannan poika Otto aloittaa uransa yrittäjänä. Ja pian hänestä tulee viinan salakuljettajien "kanisterikuningas". Dollari-Hanna kokee joutuvansa poikansa vuoksi taas häpeään. Hän ei voi antaa anteeksi Otolle sitä, että tämä valitsi rikoksen tien. Muita tapahtumien kannalta keskeisiä henkilöitä ovat kunnanjohtaja Johannes Smeds (Nicke Lignell) ja 
hänen poikansa Erik (André Wickström) sekä Gustav (Guy Rosenholm), Oton apuri Dåhli-Johan (Pekka Strang) ja lääninetsivä Hoxell (Peter Snickars), joka kuumeisesti yrittää saada Oton satimeen salakuljetuksesta. (Lähde: http://www.finnkino.fi/movie/1550/)
 
Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin ja soveltuu esim. ruotsin kielen, äidinkielen, historian sekä yritys- ja työelämätiedon opetukseen.

 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Colorado Avenue

Claes Olssonin ohjaama Colorado Avenue seuraa Hanna Östmanin (Birthe Wingren) ja hänen poikansa Oton (Peter Kanerva) elämänkulkua. Pikkutyttönä Hanna joutuu äitinsä (Ylva Ekblad) kanssa jättämään kotinsa Rödskäretillä, kun hänen isänsä hukkuu merellä. Hannasta tulee Smedsin talon pikkupiika. Hän säästää rahaa Amerikan matkaan, ja vuonna 1893 hän matkustaa USA:han 18-vuotiaana – vakaana päätöksenään ansaita omaisuuksia suuressa lännessä. Kymmenen vuoden kuluttua Hanna palaa kahden lapsensa kanssa kotikyläänsä Siklaxiin, Pohjanmaalle. Tästä saa alkunsa elokuvan tarina.

Amerikan dollareilla Hanna ostaa kivisen pellon ja rakentaa sille maalaiskaupan. Puodista tulee vähitellen kylän keskus, ja kyläläiset alkavat arvostaa uutteraa “Dollari-Hannaa”. Itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen, kieltolain astuttua voimaan 1919, Hannan poika Otto aloittaa uransa yrittäjänä. Ja pian hänestä tulee viinan salakuljettajien “kanisterikuningas”. Dollari-Hanna kokee joutuvansa poikansa vuoksi taas häpeään. Hän ei voi antaa anteeksi Otolle sitä, että tämä valitsi rikoksen tien.

Alkuperäinen nimi:
Colorado Avenue
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
120 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Claes Olsson
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva, Irina Björklund, André Wikström, Pekka Strang.
Nimi ruotsiksi:
Colorado Avenue
Colorado Avenue är en berättelse om Hanna Östmans liv och hur det kantas av förnedring, drömmar, svek och bitterhet, som bara försoning kan bota. Förnedring och Skam, Skam och Bitterhet, Godkännande och Förlåtelse är filmens centrala teman.