keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Naisyrittäjyys ja -johtajuus

 

EVA on suomalaisen elinkeinoelämän rahoittama toimija, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA on Suomen merkittävin kohtaamispaikka ja verkosto elinkeinoelämän ja yhteiskunnan vaikuttajille. EVAlla on myös keskustelijan, haastajan ja unilukkarin rooli suomalaisessa yhteiskunnassa.
 
Tohtori Anna Kortelaisen kirjoittama EVA RAPORTTI on osa Naiset huipulle! -hanketta, jota EVA toteuttaa yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian kanssa. Filosofian tohtori Anna Kortelaisen kirjoittama EVA RAPORTTI pureutuu Suomen ensimmäisten 
johtajanaisten tarinoihin. Värikkäiden tarinoiden takaa löytyy yhteisiä piirteitä, jotka myös moni nykynainen tunnistaa.
 
Nämä Suomen ensimmäiset johtajanaiset, kauppahuoneiden sekä pienten ja suurten yritysten johtajat, laivanvarustajat, vaikutusvaltaisten kansalaisjärjestöjen ja kansanliikkeiden vetäjät sekä karismaattiset asiantuntijajohtajat ovat jättäneet pysyvän jälkensä suomalaiseen yrityselämään.
Raportti onkin muotokuva suomalaisesta yrityselämästä sekä edistyksestä ja tasa-arvosta syntyperään katsomatta – perinnöstä, jota emme ole huomanneet, mutta josta voimme olla ylpeitä. (www.eva.fi)
 
1. Tutustukaa Anna Kortelaisen raporttiin. Se löytyy Internetistä kokonaisuudessaan pdf-tiedostona osoitteesta www.eva.fi. Raportit-portaalista. 
Keskustelkaa luokassa naisjohtajuudesta raportin pohjalta. Miettikää millainen käsitys teillä on ollut historiamme naisjohtajista. Tuoko Kortelaisen raportti siihen jonkin uuden näkökulman?
 
2. Pohtikaa millä tavoin Colorado Avenuen Dollari-Hanna poikkeaa elokuvassa oman aikansa naiskuvasta. Mitä ristiriitoja tai asioita yrittäjyys tuo Hannan elämään?
 
3. Tutustukaa oppimateriaalin lopussa olevaan Opetushallituksen etälukion materiaaliin Naisyrittäjien määrä eri toimialoilla – katsaus lähihistoriaan. Pohtikaa mitä naisyrittäjien määrä kertoo yhteiskunnasta, missä me elämme. Keskustelun tueksi voitte tutustua myös seuraaviin järjestöihin ja 
heidän www-osoitteisiinsa Yrittäjänaiset ja Naisyrittäjyyskeskus
 
4. Naisyrittäjyys ja -johtajuus ovat asioita, jotka ovat pinnalla julkisessa keskustelussa. Kerätkää kirjoja, artikkeleita, ohjelmia, sivustoja ja kannanottoja asiasta ja miettikää millainen on tulevaisuuden yrityskulttuuri.
 
Lisämateriaalia aiheesta:
Kirjoja:
Kirsi Piha: Äitijohtaja
Marklund, Liza; Snickare, Lotta: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan
Marja-Leena Parkkinen ja Ristomatti Ratia: Love Armi. (Marimekon perustajan Armi Ratian henkilökuva.)
Linkkejä:
www.yle.fi – Elävä arkisto mm. Kirsti Paakkanen – Marimekon muutosjohtaja – Haastattelu (otteita)
Valtakunnallinen naistutkimuksen ja tasa-arvoasioiden portaali Minna www.minna.fi
Tasa-arvoviranomaisia Suomessa www.tasa-arvo.fi
Suomen Naistutkimuksen seura – Sällskapet för kvinnoforskning i Finland; www.helsinki.fi/akka-info
NYTKIS – Naisjärjestöt yhteistyössä http://www.nytkis.org
Lehtiä:
Gloria – Gloria Bisnes
Trendi
Helsingin Sanomat
Uusi nainen
Kauppalehti
Optio