keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Charlie Chaplin, kriittinen elokuva

Synopsis: Diktaattori on Charlie Chaplinin muotokuva Adolf Hitleristä ja kriittinen kommentti 1930-luvun lopulla vallinneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Elokuvassa kuljetetaan rinnakkain Tomaniaa hallitsevan diktaattorin Adenoid Hynkelin ja juutalaisen parturin tarinoita – Chaplin itse esittää molempia. Parturi kohtaa Hynkelin mielivaltaisen politiikan kotighetossaan sodasta palattuaan. Hänen lähipiirinsä, muiden muassa sodan ajalta peräisin oleva tuttava Schulz (Gardiner) ja naisystävä Hannah (Goddard), asettuu suoraan vastustamaan Hynkelin toimia. Parturikin on vastarintaliikkeessä mukana, mutta tuntuu ennemminkin ajautuvan tapahtumasta ja sattumasta toiseen kuin aktiivisesti vaikuttavan niihin. Lopulta hän päätyy Schulzin kanssa keskitysleirille. Hynkelin toimet käyvät yhä suuruudenhullummiksi: hän lähtee hyökkäämään Itävaltioon ja pyrkii näin aloittamaan maailmansodan. Sattuman myötä kovasti samannäköiset Hynkel ja parturi sekoitetaan toisiinsa. Leiriltä paennut parturi päätyy Hynkelin sijasta pitämään tärkeää puhetta suurille kansanjoukoille – ja Hynkelin taustajoukkojen suunnittelema puhe kääntyy demokratian puolustukseksi.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun ja lukioon.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Minna Hautaniemi. Lähteinä on käytetty elokuvan maahantuojan lehdistömateriaalia (2003) ja Peter von Baghin artikkelia "Diktaattori" teoksessa Elämää suuremmat elokuvat (Otava, 1989). 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 17.7.2015.
 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Diktaattori

Diktaattori on Charlie Chaplinin muotokuva Adolf Hitleristä ja kriittinen kommentti 1930-luvun lopulla vallinneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Elokuvassa kuljetetaan rinnakkain Tomaniaa hallitsevan diktaattorin Adenoid Hynkelin ja juutalaisen parturin tarinoita – Chaplin itse esittää molempia. Parturi kohtaa Hynkelin mielivaltaisen politiikan kotighetossaan sodasta palattuaan. Hänen lähipiirinsä, muiden muassa sodan ajalta peräisin oleva tuttava Schulz (Gardiner) ja naisystävä Hannah (Goddard), asettuu suoraan vastustamaan Hynkelin toimia. Parturikin on vastarintaliikkeessä mukana, mutta tuntuu ennemminkin ajautuvan tapahtumasta ja sattumasta toiseen kuin aktiivisesti vaikuttavan niihin. Lopulta hän päätyy Schulzin kanssa keskitysleirille.

Hynkelin toimet käyvät yhä suuruudenhullummiksi: hän lähtee hyökkäämään Itävaltioon ja pyrkii näin aloittamaan maailmansodan. Sattuman myötä kovasti samannäköiset Hynkel ja parturi sekoitetaan toisiinsa. Leiriltä paennut parturi päätyy Hynkelin sijasta pitämään tärkeää puhetta suurille kansanjoukoille – ja Hynkelin taustajoukkojen suunnittelema puhe kääntyy demokratian puolustukseksi.

Diktaattori on yksi elokuvahistorian ehdottomia klassikkoja. Se on myös Chaplinin ensimmäinen täydellinen äänielokuva.

Alkuperäinen nimi:
The Great Dictator
Julkaisuvuosi:
1940
Pituus:
120 min.
Kielet:
Levittäjä:
Kamras Film Group
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Charles Chaplin
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Charles Chaplin, Paulette Goddard, Reginald Gardiner
Nimi ruotsiksi:
Diktatorn
Filmen om Adenoid Hynkel, diktator över Tomanien, och hans dubbelgångare, den lille judiske barberaren, bägge spelade av Chaplin, hade premiär detta år, 1940. Diktatorn är en av filmhistoriens mest laddade politiska satirer, där Hynkel och hans vapenbroder Benzino Napaloni är lätt identifierbara nidbilder av Adolf Hitler och hans fascistkollega i Italien, Benito Mussolini. Diktatorn är Chaplins första riktiga ljudfilm, inte bara med musik utan också med talade dialoger.