keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Miehen roolit ja toksinen maskuliinisuus

Kuva: Ellen Syrjälä

Toksinen maskuliinisuus viittaa yksinkertaistettuna siihen, miten patriarkaatti vahingoittaa miehiä. Toisin sanoen toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan vahingollisia kulttuurisia vaatimuksia ’miehisyydestä’: kovuudesta, aggressiivisuudesta ja väkivallan ihannoinnista, individualismista, yksin pärjäämisestä ja tunteettomuudesta, sekä kilpailullisesta fyysisestä suorituskyvystä ja viriiliydestä.

Lähde: Moonlight –elokuvan oppimateriaali (Koulukino)

1. Pohtikaa miten elokuvan eri hahmot ylläpitävät toksisen maskuliinisuuden kulttuuria. Miten kulttuurin ylläpitäminen kuuluu esimerkiksi nuorten puheessa tai näkyy käytöksessä?

2. Miten toksisen maskuliinisuuden vaikutukset näkyvät elokuvan poikien elämässä, entä tyttöjen elämässä?

3. Miksi Elvis lopulta sortuu valheeseen? Annetaanko elokuvassa ymmärtää, että Elviksen hahmo ryhtyisi tekoon josta häntä syytetään?

4. Mitä seurauksia Elviksen valheesta seuraa hänelle, entä Onervalle? Entä miten eri yhteisöt (koulu, perhe, asuinalue) reagoivat tähän?

5. Keskustelkaa yhdessä aiheesta, minkälaisiin toksisen maskuliinisuuden piirteisiin/ilmiöihin olette itse törmänneet, ja mitä ajatuksia ja tunteita nämä ovat teissä herättäneet. Onko kyse ollut elokuvan tapaan kaveriporukan nimittelystä tai paineesta toimia tietyllä tavalla, perheenjäsenen antamasta esikuvasta tai mediakuvaston tarjoamasta mallista. Pohtikaa tämän jälkeen, miten toksisen maskuliiniseen käytökseen tai kuvastoon voi puuttua, ja edistää sukupuolten moninaisuutta ja tasa-arvoa.

Voitte käyttää keskustelun apuna Ylen kolumnia sekä Radio Helsingin podcastia:

Yle: ”Tuukka Tervosen kolumni: Ei ole yhtä tapaa olla mies – miehisyyteen kuuluu toksista maskuliinisuutta ja runoilevia mekkosankareita”

Radio Helsinki:  ”Mitä on toksinen maskuliinisuus?” Podcast, kesto n. 40 min.