keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Yksinäisyys ja yksinäisyyden tilat

 

”Olen aika yksinäinen”, elokuvan Flickan tyttöpäähenkilö tunnustaa ystävälleen Olalle. Vanhempien lähdettyä Afrikkaan ja tytön huoltajaksi pestatun tädin karattua miesystävänsä kanssa purjehtimaan tyttö viettää kesää yksin vanhassa omakotitalossa pienessä ruotsalaiskaupungissa. Oma tila, itsenäistyminen ja erillisyys ovatkin elokuvan Flickan tärkeitä teemoja.
 
Tyttöpäähenkilö joutuu 10-vuotiaana keskelle maailmaa, jossa aikuiset jättävät hänet yksin ja käyttäytyvät kummallisesti. Ystäviinkään ei voi varauksetta 
luottaa. Tyttö viettää taianomaisen kesän, jonka kuluessa hänellä ei ole lopulta kuin itsensä; oma minuutensa ja identiteettinsä. Yksinäisyys ei ole kuitenkaan tyttöpäähenkilölle vain kielteinen tai pelottava asia. Ola on ainoa, jolle tyttö myöntää olevansa yksinäinen. Hän ei tahdo aikuisia huolehtimaan itsestään, sillä elokuvan jokainen aikuishahmo – vanhemmat, täti ja naapuritalon keski-ikäinen mies – osoittautuvat jollakin tavalla kykenemättömiksi siihen. Elokuvan tärkeä ulottuvuus onkin yksinäisyyden monien muotojen ja merkitysten tavoittaminen. Aikuiselle tytön yksinäisyys saattaa näyttää ahdistavalta ja pelottavalta, lapsikatsojalle seikkailulta. 
 
Erillisyyttä ja itsenäistymistä kuvataan elokuvassa erilaisten tilojen kautta – tyttöä ympäröivät luonto, oma huone varastossa, tyhjä talo ja uimaranta, joita kuvataan taianomaisessa valaistuksessa ja tunnelmassa. Vastapainoksi viipyileville ja mystissävytteisille tiloille elokuvassa on myös varsin arkipäiväisiä tiloja ja ympäristöjä, kuten naapurintytön Kristinan huone ja kauppakeskus. 
 
Tehtäviä 
1. Pohtikaa ja keskustelkaa, millainen kokemus yksinäisyys on elokuvan päähenkilölle ja miten eri tavoin voi olla yksinäinen. Voisitteko itse kuvitella jäävänne yksin pitkäksi aikaa samalla tavalla kuin elokuvan tyttö? Millainen yksinäisyys on myönteistä, millainen kielteistä tai pelottavaa? Miten itse toimitte ollessanne yksinäisiä? Keksikää selviytymiskeinoja yksinäisyydestä. 
2. Kootkaa ryhmissä listaksi erilaisia elokuvan tiloja joihin liittyy yksinäisyyttä. Kootkaa sen jälkeen tiloja, joissa elokuvan päähenkilö ei ole yksinäinen. Kuinka sama tila muuttuu, kun tyttö on siellä yksin tai muiden kanssa? Miten tilan muutosta kuvataan? (Yksinäisyyteen liittyy elokuvassa esimerkiksi taianomainen musiikki tai hiljaisuus sekä viipyilevät maisemakuvat.)