keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mccarthyismi, kommunistivainot ja kylmä sota

– Tutustukaa senaattori Joseph McCarthyyn ja kommunistivainoihin. Mitä kommunistivainoilla tarkoitetaan ja miten ne liittyvät kylmään sotaan? Kuka McCarthy oli? (Wisconsinin senaattori Joseph McCarthy (1908 – 1957) oli äärioikeistolainen poliitikko, jonka mukaan 1950-luvun kommunistivainot on nimetty. Hän oli kommunismin vastaisen toiminnan keulakuva, joka sai aikaan yhteiskunnallisen hysterian. Myös amerikkalaisessa populaarikulttuurissa Mccarthyismiksi kutsuttu ilmiö on saanut oman sijansa ja saavuttanut jopa myyttisen aseman. McCarthyn käynnistämiä vainoja on käsitelty joko suoraan tai viitteellisemmin mitä erilaisimmissa yhteyksissä aina Metallica -yhtyeen kappaleesta The Shortest Straw lähtien. Myös näytelmäkirjailija Arthur Miller käsitteli ilmiötä näytelmässään Noitavaino, jossa 1950-luvun tapahtumat rinnastetaan toiseen joukkohysteriailmiöön: 1700-luvun Saalemin noitavainoihin. Onpa vainoille löydetty historiasta muitakin vertailukohtia Espanjan inkvisition tyyliin.)
 
– Mitä vastaavia ilmiöitä voisi löytää nykypäivän yhteiskunnasta? (USA:n sisäpoliittinen tilanne, sananvapauden rajoittaminen turvallisuuden nimissä jne.) Entä Suomen historiasta?
 
– Muodostakaa ryhmiä. Jokainen ryhmä valitsee kommunistivainoja käsittelevistä teoksista ja esittelee sen muille. Teos voi olla jokin seuraavista esimerkeistä tai itse valittu. Esittelyn yhteydessä voi pohtia mm. miten aihetta käsitellään, mikä näkökulma otetaan jne.
 
1. Arthur Millerin näytelmä Noitavaino (The Crucible, 1952) 
 
2. Nicholas Hytnerin Millerin näytelmään pohjautuva elokuva Noitavaino (The Crucible, 1996) 
 
3.sarjakuva Ryhmä X tai Bryan Singerin elokuva The X-Men (2000) 
 
4. Metallican kappale The Shortest Straw (levyltä …And Justice for All, 1988)
 
(Mccarthyismi elokuvissa: http://www.jacknilan.com/senatorjoe/)
 
 
– Lukekaa Joseph McCarthya puolustava kirjoitus Joe McCarthy Was Right osoitteesta http://www.spongobongo.com/em/em9820.htm
Millä perusteella McCarthya voi puolustaa?
 
Lähteitä Suomeksi:
Henriksson, Markku 1990. Siirtokunnista kansakunniksi. Johdatus yhdysvaltain historiaan. Gaudeamus.
Englanniksi: