keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Useat tunnettujen Hollywood-klassikoiden käsikirjoittajat olivat kiinnostuneita sosialistisista aatteista ja kävivät USA:n kommunistisen puolueen kokouksissa. Kiinnostus koettiin luonnollisena toisen maailmansodan aikana, jolloin USA ja Neuvostoliitto olivat samalla puolella sodassa natsi-Saksaa vastaan. Kun toisen maailmansodan jälkeen kylmä sota kiihdytti USA:n ja Neuvostoliiton välistä kilpavarustelua, alkoi senaattori McCarthyn toimesta tunnettujen kommunistien vaino, ja heitä saatettiin mm. erottaa valtion viroista. Hollywoodkin joutui usein elokuvaväen liberaalin ajattelutavan takia McCarthyn kirveen alle ja vuonna 1947 luotiin ensimmäinen ns. musta lista kymmenestä käsikirjoittajasta (ns. Hollywood Ten), joiden uskottiin olevan kommunistisen puolueen jäseniä tai sympatisoijia. Heitä kiellettiin kirjoittamasta elokuvateollisuudelle, mutta koska he olivat lahjakkaita ja kysyttyjä kirjoittajia, jotkut heistä jatkoivat käsikirjoittamista salanimillä. Heitä olivat mm. Dalton Trumbo, joka oli kommunistisen puolueen jäsen. Hän käsikirjoitti salanimellä historialliset eepokset Spartacus ja Exodus. Monet tunnetut näyttelijät, kuten Humphrey Bogart ja Lauren Bacall  ja ohjaajat vastustivat työkaveriensa listaamista ja osoittivat mieltään näiden puolesta.

Hail Caesar! esittää marxilaisuudesta kiinnostuneet käsikirjoittajat humoristisessa valossa. He kidnappaavat näyttelijän saadakseen lunnasrahat, jotka aikovat lahjoittaa Neuvostoliiton valtiolle.

  • Sensuroidaanko nykypäivänä elokuvia ja jos niin mitä aiheita ja mistä syystä?
  • Missä maissa politiikasta kiinnostunut elokuvantekijä tai käsikirjoittaja voi nykyään joutua vaikeuksiin? Miksi esimerkiksi Taxi Teheranin ohjaaja Jafar Panahi on kotiarestissa Iranissa? Miten hän tekee ja levittää elokuvia?
  • Onko valtiolla oikeus tietyssä tilanteessa sensuroida elokuvia?

Tehtävä:
Etsikää lista Hollywood Ten –käsikirjoittajista ja tutkikaa netistä (esim. Imdb.com) mitä tunnettuja elokuvia he ovat käsikirjoittaneet.