keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. a) Kautta komediahistorian mies mekossa on onnistunut naurattamaan yleisöä. Yksi Hairspraynkin hauskuuttajista on John Travolta Tracyn äitinä Edna Turnbladina, jota on musikaalin muissakin versioissa esittänyt aina mies. Travoltasta tuli tomera täti neljän tunnin muutosprosessin jälkeen. Miksi luulette miehen mekossa aina vaan jaksavan naurattaa? Mistä elementeistä Edna Turnbladin koomisuus syntyy? Pohtikaa Travoltan roolisuoritusta myös parodian näkökulmasta.

b) Listatkaa luokassa muita drag-teemasta ammentavia komedioita, katsokaa lopuksi kuinka monta mieheksi pukeutuvaa naista kuvaavaa elokuvaa joukkoon on eksynyt. Naisia esittäviä miehiä on ollut jo antiikin näyttämöillä, jonne vain miehillä oli pääsy. Myös Elisabethin ajan Englannissa miehet näyttelivät kaikki roolit. Myös komedian aineksena sekaannuksia aiheuttava ristiinpukeutuminen on viehättänyt ainakin jo Shakespearen aikoina. 
Elokuvakomediaankin aihe on tarjonnut aineksia alusta saakka. 
 
Kuuluisia drag-elokuvia ovat esimerkiksi
  • MrsDoubtfire – isä sisäkkönä (1993)
  • Tootsie – lyömätön lyyli (1982)
  • Piukat paikat (Some Like it Hot, 1959)
  • Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in Love ,1998)
Suomalaisessa elokuvassa ristiinpukeutumisella on leikitelty muun muassa elokuvissa Aatamin puvussa ja vähän Eevankin (1940) sekä Rykmentin murheenkryyni (1938), jossa Ansa Ikonen pukeutuu kapteenin univormuun. 
 
(kts. McCabe Bob 2005: The Rough Guide to Comedy Movies. New York: Rough Guides.)
 
2. ”Erilaisten ihmisten aika tulee” kuuluu elokuvan optimismin tiivistävä repliikki. Hairspray onkin kaiken karamellivärikuorrutuksen alla myös 
vakavalla asialla. Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat kantavia teemoja ja elokuva uskoo moniarvoisen tulevaisuuteen. Millä tavalla teemat tulevat elokuvassa esiin? Voiko komediassa ja varsinkin parodiassa käsitellä vakavia aiheita? Onko olemassa teemoja joita ei mielestänne voi parodioida? Keskustelkaa luokassa, vertailkaa ja perustelkaa mielipiteitänne.