keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Asioita oppii, jos ei nuku historiantunnilla, sanoo Heinämäki. Heinämäen kylällä on iät ja ajat kerrottu tarinoita mantierosvoista. Erään tarinan mukaan vuonna talikko ja turnipsi, rosvoista suurin ja komein, Jeppe Antinpoika, ryösti Heinämäen kylätiellä Ruotsin kuninkaan vankkurit ja kätki aarteen kylälle erääseen taloon.

a. Mitä ovat balladit?

Balladit ovat tarinoita laulussa eli kertovia kansanlauluja. Balladiperinne tuli Suomeen todennäköisesti 1200-luvulla. Skandinaavinen balladiperinne jaetaan kuuteen ryhmään teemojensa perusteella: ritariballadit, taruballadit, legendalaulut, historialliset balladit, urholaulut ja koomiset balladit. Lisätietoa aiheesta sekä ääninäytteitä vanhoista balladeista löytyy täältä.

Kuunnelkaa elokuvan ”Balladi Jeppe Antinpojasta”. Laulun sanat löydät liitteestä. Mitä tarkoittavat seuraavat sanat tai sanonnat:

Vuosisatain takaa, Ruotsin kruunun lyöty sotaväki, korpitie, kohdannut on kohtalon, Hämeen härkätie, klapivankkuri, rosvo päätti vaihtaa nuttua, vallesmanni, vuodet vieri kintereilleen.

b. Valehtelijoiden klubi, selittäkää sanoja

Jakautukaa 4-5 hengen ryhmiin. Etsikää tietosana- tai sanakirjoista vanhoja tai muuten vain erikoisia sanoja aikuisen avustuksella. Kukin ryhmän jäsen saa kirjoittaa oman sanaselityksensä ryhmän valitsemalle sanalle. Jos kyseessä on joku esine, selityksessä voi esim. keksiä, mihin esinettä käytetään.

Vain yksi ryhmän jäsenistä kirjoittaa sanalle oikean selityksen. Kukin lukee selityksensä muille ryhmille, jotka saavat arvata, kenen selitys on oikea.

Vihje: kannattaa hiukan muunnella sanakirjojen sanamuotoja, ettei yleisö heti arvaa kenen selitys on oikea.

c. Millaisia tarinoita tunnette erilaisista haltijoista tai muista olennoista?

Ennen ihmiset uskoivat, että erilaiset jumalat ja salaperäiset henkiolennot ohjailevat elämäämme. Eri paikoilla ja elementeillä, kuten ilmalla, vedellä ja metsällä tai tulella ja kodillakin oli omat haltijansa, joihin liittyy lukuisia tarinoita. Vainajien ja eläinten henkiä pidettiin tärkeänä ja niitä piti lepytellä ja palvoa.

d.Selvittäkää, millainen paikallishistoria omalla kotipaikkakunnallanne on.

Onko omalla paikkakunnallanne henkilöitä, joista liikkuu tarinoita? Pohtikaa myös, miten erilaiset henkilötarinat syntyvät ja miksi tarinat säilyvät jopa vuosisatoja eteenpäin. Miten erilaiset tarinat ovat säilyneet ja siirtyneet sukupolvelta toiselle?

Monille tutut Kalevalan kertomukset ovat sekoituksia tositapahtumista ja keksityistä asioista. Suomen historiaan liittyviä tarinoita, kuten tarina Lallista ja piispa Henrikistä tai Runebergin kertomusta Sven Dufvasta, luetaan vielä nykyäänkin.

e. Löydät mummolan vintiltä vanhan lippaan, päiväkirjan, kirjeen, avaimen, korun, kolikonMillainen tarina esineeseen voisi liittyä?

Keksikää ja kirjoittakaa tarinoita tai valmistelkaa esitelmiä vanhoista esineistä yksin tai pareittain.