keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mitä tiedämme dinosauruksista

Lapset ovat usein erittäin kiinnostuneita dinosauruksista ja heillä voi olla aiheesta paljon ennakkotietoa, joten aihetta on hyvä yhdistää tutkivaan oppimiseen, jossa tietoa kerätään ja jaetaan yhdessä.

 • Toteuttakaa älytaululla tai dokumenttikameralla yksi yhteinen käsitekartta aiheesta dinosaurukset. Oppilaat kertovat aluksi, mitä tietoa heillä on dinosauruksista, jonka jälkeen käsitekarttaa jäsennetään opettajajohtoisesti eteenpäin esimerkiksi osa-alueisiin nimet, ulkonäkö, faktaa, fiktiota, elokuvat ja kirjat, joissa on dinosauruksia jne.
   
 • Tämän jälkeen katsotaan, mistä osa-alueista haluttaisiin tietää vielä lisää ja mitä osa-alueita voitaisiin vielä täydentää. Seuraavaksi voidaan yhdessä esittää kysymyksiä sekä etsiä tietoa internetistä. Vaihtoehtoisesti voidaan antaa kotitehtäväksi huoltajien kanssa yhdessä tehtäväksi esiin nousseisiin ongelmiin ja kysymyksiin vastausten etsiminen.

Nimeäminen

 • Tiedätkö miten dinosauruksia on nimetty? Opettaja kertoo soveltuvin osin artikkelin pääkohtia lapsille. Opettajan lukeman perusteella aikaisemmin tehtyä käsitekarttaa voidaan täydentää uudella tiedolla.
   
 • Dinosauruksien nimet ovat usein vaikeasti lausuttavia ja kirjoitettavia. Opettaja valitsee listasta muutaman dinosauruksen nimen ja lausuu hitaasti ennalta sovitun määrän dinosaurusten nimiä. Oppilaat kirjoittavat järjestyksessä nimet ylös. Lopuksi tarkistetaan ja katsotaan yhdessä, miten dinosaurusten nimet kirjoitetaan. Katsotaan vielä yhdessä kuvia dinosauruksista. Sanelutehtävään on hyvä yhdistää mukaan myös Hevisauruksien nimiä esimerkiksi Riffi Raffi, Muffi Puffi, Komppi Momppi.
  Luettelo dinosaurusten nimistä.
   
 • Seuraavaksi oppilas keksii kaksi dinosauruksen nimeä ja lukee ne hitaasti parillensa. Pari kirjoittaa sanat vihkoonsa. Seuraavaksi pari lukee omat keksimänsä nimet toiselle.

Uusi dinosauruslöytö

Hevisaurus on aika harvinainen dinosauruslaji, kun se soittaa heavy metalliakin! Suunnittele oma dinosauruslaji, jolla on harrastus. Uusi dinosauruslaji voi olla esimerkiksi balettisaurus, räpsaurus, fudissaurus jne. Eläinlajeista tai dinosauruksista esitellään tieteellisissä lehdissä tai kirjoissa niiden ulkonäkö, koko, levinneisyys, elintavat sekä miten laji tulee toimeen ihmisten kanssa. Kirjoita tarkkaan oma tieteellinen julkaisusi uudesta dinosauruslajista.

Hevisaurukset koulussa

Elokuvassa Hevisaurukset majoittuvat Tonin ja Suvin avustuksella koulun tiloihin. Musiikkiluokka on Hevisauruksien mielestä paras paikka.

 • Keksi ja kirjoita tarina, mitä tapahtuisi jos Hevisaurukset tulisivat teidän kouluunne kesälomalla. Missä Hevisaurukset viihtyisivät eniten? Mitä he näkisivät? Miltä koulu näyttäisi Hevisauruksien käynnin jälkeen? Voit myös kuvittaa tarinan.

Uutiset

Elokuvassa maasta löytyy jättiläiskokoinen dinosauruksen jälki. Hämmästystä herättää myös musiikkiliikkeestä löytynyt dinosauruksen muna. Kaupungin asukkaat kertovat poliisille oudoista vihreistä isoista otuksista.

 • Mitä jos dinosaurukset tulisivat sinun asuinalueellesi? Mitä dinosaurukset tekisivät kaupungilla, puistoissa tai kaduilla? Keksikää uutisia, joissa uutisreportteri kertoo hämmästyttäviä uutisia dinosauruksista ja niiden edesottamuksista asuinalueellasi. Kirjoittakaa uutiset ylös.
   
 • Seuraavaksi jakaannutaan ryhmiin, joissa ryhmäläiset valitsevat tai opettaja valitsee yhden uutisen, joka kuvataan oikeaksi televisiouutiseksi. Ryhmästä valitaan yksi tai kaksi uutistoimittajaa. Ryhmässä yhdessä suunnitellaan toimittajien vuorosanat, miten uutinen kerrotaan kameralle. Tämän jälkeen muut ryhmän jäsenet kuvaavat tabletilla tai kännykällä uutisen. Lopuksi katsotaan kaikkien tekemät uutiset yhdessä.
  Uutisen kuvaamiseen voidaan käyttää suoraan yksi onnistunut otos laitteen videotoiminnolla tai vaihtoehtoisesti käyttää editointiin iMovieta tai Movie Makeria Windowsille.