Biopic-elokuvat
Todella eläneiden merkkihenkilöiden elämäkertaelokuvien lajityyppiä kutsutaan englanniksi biopic-elokuvaksi. Biopic-elokuvia on tehty historian merkkihenkilöistä, taiteilijoista, muusikoista, keksijöistä ja kirjailijoista tai muuten elämässään julkisuuden ja historian valokeilaan joskus puolivahingossakin joutuneista henkilöistä. Elokuvan aiheeksi voidaan valita henkilön koko ura, tai keskittyä johonkin tiettyyn mielenkiintoiseen vaiheeseen tämän elämänkäänteissä. Henkilön kautta saatetaan valottaa jotakin vaihetta historiassa tai tietyn taiteen tai tieteen kehityksessä. Hitchcock-elokuvassa ei ole lähdetty kuvittamaan koko Hitchcockin elämää, vaan otettu yhden elokuvan tuotantoprosessi elokuvan aiheeksi, kattaen noin yhden vuoden kauden ohjaajan elämästä.
Biopic-elokuvia katsoessa yleisö usein vertaa elokuvassa annettua kuvaa henkilöstä siihen kuvaan, joka heillä itsellään hänestä on. Miten elokuvassa on tulkittu henkilön elämästä tiedettyjä faktoja? Mikä perustuu arkistomateriaaliin ja mikä on käsikirjoittajan luovaa tulkintaa? Onko näyttelijävalinnassa onnistuttu ja osaako näyttelijä tuoda esille tunnetun henkilön persoonan ja hänen elämänsä vaikeudet tai henkilökohtaiset ristiriidat? Nyt Hitchcockia on valittu näyttelemään Anthony Hopkins ja hänen vaimoaan Helen Mirren. Jälkimmäinen on näytellyt mm. kuningatar Elisabethin roolin biopic-elokuvassa.
Tehtävä
1. Keskustelkaa näkemistänne biopic-elokuvista ja siitä, miten niissä on kuvattu tunnetun henkilön elämää.
Esimerkkielokuvia: Amadeus (Wolfgang Amadeus Mozart), Carlos (tunnetun terroristin elämästä tehty mini-TV-sarja), Kon-tiki (löytömatkailija Thor Heyerdahl), A Dangerous Method (Sigmund Freud ja Carl Jung), Miss Potter (Beatrix Potter), Lincoln (Abraham Lincoln), Kuninkaan puhe (Kuningas Yrjö VI), Walk the Line (Johnny Cash) ja Sibelius (Jean Sibelius) sekä lukemattomat muut.