keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Hitchcock käytti useita eri säveltäjiä uransa alkuvaiheen elokuvissa, mutta hänen tunnetuimpiin elokuviinsa yhdistetään Bernard Herrmannin säveltämä musiikki. Tunnettuja ovat niin Hermannin luomat Psykon ”kirkuvat viulut” kuin hänen maaginen, mysteeriä korostava musiikkinsa elokuvaan Vertigo. Linnut -elokuvassa ei taas ollut lainkaan musiikkia, mutta Herrmann loi sen mielenkiintoisen, lintujen äänillä pelaavan ääniraidan.

Elokuvan musiikki voidaan jaotella kahteen eri tyyppiin: ei-diegeettiseen, jolla tarkoitetaan elokuvan säestysmusiikkia, jonka elokuvan katsojat kuulevat, mutta eivät elokuvan henkilöt. Tämä musiikki ei nouse elokuvan sisäisestä maailmasta. Diegeettinen elokuvamusiikki taas syntyy elokuvan kuvaamasta maailmasta ja elokuvan henkilöt kuulevat sen. Henkilö esimerkiksi avaa autoradion ja kuulee musiikkia, menee konserttiin tai yökerhoon, jossa on esiintyjä tai laulaa itse.

 

Tehtävä

Monissa elokuvissa käytetään erillistä soundtrack-musiikkia tehostamaan tunnelmaa ja tapahtumia. Minkä elokuvan musiikki on jäänyt mieleesi? Ota selville säveltäjän nimi ja tutki, mihin muihin elokuviin hän on säveltänyt musiikkia. Onko musiikissa yhteneväisiä piirteitä? Millaisissa kohtauksissa erityisesti käytetään musiikkia ja miten se korostaa kohtausten tunnelmaa?