keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: lähihistoria, ihmisyys, kansanmurha, Ruanda

Synopsis: Keskiafrikkalaisessa Ruandassa tapahtui kymmenen vuotta sitten järjestelmällinen kansanmurha. Hotelli Ruanda kertoo tosi tarinan Paul Rusesabaginasta (Don Cheadle), ruandalaisesta hotellinjohtajasta, joka rohkeudellaan ja viekkaudellaan pelasti perheensä ja yli 1200 ihmistä joutumasta hutujen johtaman kansanmurhan uhriksi.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin ovat laatineet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Kuusniemi ja uskonnon ja psykologian lehtori Laura Paljakka Martinlaakson lukiosta. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 

"Desimointi tarkoittaa joka kymmenennen kansalaisen tappamista, ja vuoden 1994 keväällä ja alkukesällä Ruandan tasavallan asukkaat desimoitiin ohjelmoidusti joukkomurhaamalla. Vaikka surmatapa oli alkeellinen – kaikki tapahtui hämmästyttävän äkkiä: alkuperäisestä noin seitsemän ja puolen miljoonan väestöstä suunnilleen kahdeksansataatuhatta tapettiin vain sadassa päivässä. Ruandalaiset puhuvat usein miljoonasta kuolleesta, ja he saattavat olla oikeassa. Ruandassa ruumiita kasautui lähes kolme kertaa niin nopeasti kuin juutalaisvainojen aikaan. Ruandan kansanmurha oli tehokkain massamurha Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien jälkeen."

Yllä oleva katkelma on Philip Gourevitchin kirjasta Huomenna meidät ja perheemme tapetaan. Amerikkalainen New Yorker -lehden toimittaja Philip Gourevitch matkusti Ruandaan pian vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen. Hän haastatteli ruandalaisia ihmisiä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Kirja on mielenkiintoisen lukukokemuksen lisäksi hyvä tietolähde opettajalle Ruandan tapahtumista. 
Lisätietoa saat esim. seuraavista osoitteista: 
 

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2004. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Hotelli Ruanda

Tosi tarina hotellijohtaja Paul Rusesabaginasta, joka rohkeudellaan ja viekkaudellaan pelasti yli 1200 ruandalaista joutumasta hutujen johtaman kansanmurhan uhriksi.

Don Cheadle (Ocean´s Twelve ja Traffic) näyttelee Paul Rusesabaginaa, jonka johdettavaksi belgialaisten omistama luksushotelli jäi länsimaalaisten paetessa maasta vuonna 1994. Levottomuuksia seuranneiden 100 päivän aikana Ruandan kansanmurhassa menehtyi yli miljoona ihmistä. Rusesabaginaa on verrattu Oskar Schindleriin, joka pelasti juutalaisia natsien keskitysleiriltä.

Elokuva perustuu osaan New Yorker -lehden toimittaja Philip Gourevitchin kirjasta ´Huomenna meidät ja perheemme tapetaan. Kertomuksia Ruandasta´. Kirjan kustantaa Kustannusosakeyhtiö Nemo.

Alkuperäinen nimi:
Hotel Rwanda
Julkaisuvuosi:
2005
Pituus:
124 min.
Levittäjä:
Scanbox Finland Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Terry George
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix
Nimi ruotsiksi:
Hotel Ruanda
Ett av vår tids värsta brott mot mänskligheten utspelade sig utan att världen reagerade. Folkmordet i Rwanda 1994 får inte falla i glömska. En miljon människor mördades inom loppet av tre månader när hutubefolkningen tog ut sin hämnd på tutsiminoriteten. Hotell Rwanda är berättelsen om en hotellchef som tvingades ta livsavgörande val vilket räddade livet på ett tusental människor.