keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Kysymyksiä elokuvasta keskustelun pohjaksi
 
1. Tekikö Maria mielestänne oikein vai väärin pysyessään aina vain Siggen rinnalla? Oliko Marialla vaihtoehtoja? Mitä hyviä puolia Siggessä oli? Rakastivatko Maria ja Sigge toisiaan? 
 
2. Miksi Maria innostui valokuvaamisesta niin paljon? Muuttiko valokuvaaminen Mariaa jotenkin? Miten valokuvaaminen vaikutti Marian ja Siggen suhteeseen? 
 
3. a) Miksi Maja on valittu elokuvan kertojaksi, vaikka hän ei ole läsnä läheskään kaikissa elokuvan kohtauksista? 
 
b) Kehitelkää yksin tai ryhmissä Majan tarinaa eteenpäin elokuvan kuvaamien tapahtumien jälkeen. Kenelle Maja kertoo elokuvan tarinaa ja milloin? Kirjoittakaa Majan elämänkerta syntymästä elämän loppuun saakka. 
 
4. Elokuvassa on runsain mitoin henkilöitä, erilaisia elämäntarinoita ja pieniä sivujuonia. Tempo on rauhallinen, ja elokuva kestää yli kaksi tuntia. Elokuva saattaa tuntua pitkältä ja jopa pitkäveteiseltä. Ovatko opiskelijat tätä mieltä? Olisiko elokuvasta voinut jättää käsikirjoitus- tai leikkausvaiheessa jotain pois? Toisaalta viipyilevyys ja toisteisuus voivat olla ohjaajan tietoinen valinta, jonka tarkoitus on osoittaa esimerkiksi tuon ajan hitaampaa elämäntyyliä tai Marian sammumatonta mielenkiintoa arjen pieniin, maagisiin yksityiskohtiin. Jos tämä on ollut ohjaajan ajatus, välittyykö se? 
 
5. a) Maria on ruotsinsuomalainen, ja valokuvaaja Pedersen puolestaan kotoisin Tanskasta. Kenties tämä ulkopuolisuus yhdistää Mariaa ja herra "Piff Paff Puffia", valokuvauksen lisäksi. Eroaako Maria muista elokuvan henkilöistä jotenkin sen vuoksi, että hän on suomalainen? Erottuuko hän edukseen vai onko suomalaisuus hänelle ongelma? Millaisena suomalaisuus mielestänne näyttäytyy elokuvassa, vai käsitelläänkö sitä lainkaan? Elokuvassa on runsaasti teemoja ja aihepiirejä, mutta suomalaisuutta sivutaan vain hyvin ohuesti. Itse asiassahan Maria muutettiin tarinassa suomalaiseksi vain näyttelijä Heiskasen syntyperän vuoksi. Etsikää tietoa siitä, miksi Suomesta on muutettu muihin maihin eri aikoina, ja mihin maihin suomalaisia on lähtenyt eniten. 
 
b) Elokuvassa puhutaan suomea vain yhdessä kohtauksessa. Siinä juopunut Sigge riekkuu yhtä juopuneen suomalaisen merikapteenin (Antti Reini) kanssa Larssoneiden kotona, ja miehet rupeavat tappelemaan. Suomalaiset tunnetaan muissa maissa humalahakuisesta juomiskulttuuristaan, mutta elokuvassa ruotsalaiset näyttäytyvät yhtä persoina viinalle kuin suomalaisetkin. Maria itse empii edes yhden Madeira-lasillisen maistamista. Keskustelkaa eri kansojen alkoholin käyttöön liitetyistä myyteistä. Miten suomalaisten juomatavat todellisuudessa eroavat esimerkiksi muista pohjoismaista, ja missä suhteissa kyse on vain suomalaisuuteen liitetystä myytistä? Kuinka tällaisia myyttejä voitaisiin purkaa, ja kuinka Suomessa voitaisiin päästä humalan ihannoinnista kohti järkevämpää alkoholikulttuuria? 
 
c) Ruotsalainen ja suomalainen kulttuuri, kuten pohjoismaiden kulttuurit muutenkin, ovat kauan olleet varsin lähellä toisiaan yhteisen historian ja rikkaan kulttuurivaihdon vuoksi. Puhutaan "pohjoismaisista" tai "yhteispohjoismaisista" arvoista, mitä tällä tarkoitetaan?