keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
© Solar Films / Marek Sabogal

Keskustelua elokuvasta:

  • Millä tavoin Sofia ja Mielensäpahoittaja, likka ja pappa, ovat erilaisia? Ovatko he myös samanlaisia? Millaisissa tilanteissa erilaisuus luo kitkaa elokuvassa? Miten tilanteista selvitään? Miksi likka ja pappa tulevat toimeen paremmin kuin esimerkiksi Pekka ja Mielensäpahoittaja?
  • Millaisia tulevaisuudennäkymiä Sofia pohtii elokuvan aikana? Miten hänen ylättävään elämäntilanteeseensa suhtaudutaan? Keneltä kaikilta hän saa tukea, millaista ja millaisissa tilanteissa? Millaista tukea hän mielestäsi tarvitsisi?
  • Sofian vanhemmat asuvat Brysselissä eivätkä pidä Suomesta. Suomessa on heidän mielestään kallista, harmaata ja takapajuista. Mitä mieltä olet heidän asenteestaan? Miten se on mahtanut muodostua? Millaista haittaa siitä voi olla?
  • Perheen dynamiikka ja kielteisten käyttäytymismallien siirtyminen sukupolvelta toiselle ovat elokuvan keskeisiä teemoja. Millainen käytös elokuvassa on haitallista ihmisille itselleen ja/tai heidän läheisilleen? Onko omassa elämässäsi toimintatapoja tai vaikkapa asenteita, jotka kaipaisivat muutosta?
  • Yksi elokuvan opetuksista on, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Millaisissa tilanteissa Mielensäpahoittaja toteuttaa tätä teesiä? Entä oppivatko jotkut muut elokuvan hahmoista saman?

Lähde: Koulukinon Media-avain

 

Teininä äidiksi

a) Keskustelkaa teiniraskauksista. Mitä asioita raskaaksi tuleva alaikäinen nuori joutuu pohtimaan? Minkälaisia käytännön ongelmia nuorelle äidille voi tulla? Teini määritellään 13-19-vuotiaaksi nuoreksi. 

b) Miten koette yhteiskunnassa suhtauduttavan teiniraskauksiin? Miten Sofian raskauteen suhtaudutaan Mielensäpahoittaja-elokuvassa?
 
c) Keskustelkaa pienryhmissä saamastanne ehkäisyvalistuksesta. Ottakaa selvää, minkälaista ehkäisyvalistusta nykyään annetaan. Minkälaista mielestänne on hyvä ehkäisyvalistus? Mistä ehkäisyvalistusta kuuluu saada? Laatikaa keskustelun pohjalta 10 minuutin mittainen ehkäisyvalistusesitys, joka on suunnattu 13–16-vuotiaille nuorille. Keksikää kampanjalle iskevä nimi ja ideoikaa nuoria puhutteleva lähestymistapa.
 
Lähde: Koulukinon Juno-oppimateriaali. Materiaalista löydät myös lisää tietoa ja tehtäviä aiheesta!