keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Import export (svenska)

Norge, 2005

Regissör: Khalid Hussain

Längd: 90 min.

Distribution i Finland: Kinoscreen Illusion ltd

Åldersgräns: T

Skolbioföreningens material är gjord för gymnasieelever.

Synopsis: Import Export är en romantisk komedi om en ung mans prövningar då han försöker nå popularitet hos den flicka han älskar och om det är nödvändigt uppnå hennes familjs popularitet. Jan är en 25 årig norsk påbörjande rockmusiker, som är upp över öronen förälskad i Jasmin, en pakistansk-norsk kvinna som på alla sätt vore perfekt för honom…förutom att hon är förlovad med en annan man. Jasmins föräldrar har kommit överens om giftermålet/äktenskapet med deras dotters kusin, som är på väg från Pakistan till Norge. Jasmin är kär i Jan, men också bunden till sin egen kultur och dess traditioner. Det är därför som hon endast kan gifta sig med en fästman som hennes släkt och föräldrar valt åt henne. Dagen för det arrangerade bröllopet närmar sig och situationen verkar hopplös. Jan älskar Jasmin så mycket att han trots alla odds inte tänker ge upp. Han tänker vinna över Jasmins hjärta genom att förändra sig till hennes föräldrars drömmars man.

För att uppnå familjens godkännande, gör Jan sig till en studerande som studerar invandrares matbutiker och får jobb hos Jasmins fader Allahditta. Allahditta är en stridslysten köpman som inte har en hög uppfattning om norrmän och bröllopet som närmar sig får honom ännu mer irriterad. Sakta men säkert lyckas Jan att göra sig oersättbar för Allahditta, och mellan öst och väst där den norska och pakistanska kulturen möts växer en vänskap. Men räcker förståelsen och vänskapen att övertyga Allahditta att Jan är en passande man till hans älskade och förlovade dotter, då sanningen om Jans riktiga identitet och syfte kommer fram?

Läromaterialet är sammanställt av Marjaana Mitikka, lärare i modersmål och kommunikationspedagog. Översättning av koordinator Hanna Wahlman från Sällskapet för mediefostran. Läromaterialet är producerat av Skolbioföreningen.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 9.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Import Export

Import-Export on romanttinen komedia nuoren miehen koettelemuksista hänen yrittäessään
päästä rakastamansa tytön – ja tarpeen vaatiessa tämän perheenkin – suosioon.
Jan on 25-vuotias norjalainen aloitteleva rock-muusikko, joka on tulisesti rakastunut
Jasminiin, pakistanilais-norjalaiseen naiseen joka olisi hänelle kaikin tavoin täydellinen…
paitsi että hän on kihloissa toisen miehen kanssa. Jasminin vanhemmat ovat sopineet
avioliitosta tyttärensä serkun kanssa, joka on tulossa Pakistanista. Jasminkin on rakastunut
Janiin, mutta on myös sitoutunut oman kulttuurinsa perinteisiin. Siksi hän voi naida
ainoastaan sukunsa ja vanhempiensa valitseman sulhasen. Järjestetyn avioliiton päivä lähestyy
ja tilanne näyttää toivottomalta. Mutta Jan rakastaa Jasminia niin paljon että hän ei aio
luovuttaa. Siispä hän päättää voittaa Jasminin sydämen muuttumalla hänen perheensä
unelmien mieheksi.

Alkuperäinen nimi:
Import Eksport
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
90 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Oy KinoScreen Illusion ltd
Tuotantomaa(t):
Norja
Ohjaus:
Khalid Hussein
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Asia Begum, Knut Erik Grorud, Niklas Gundersen
Nimi ruotsiksi:
Import Export
Jan, en 25-årig aspirerande rockmusiker och Jasmin, en 24-årig pakistanska, är förälskade i varandra. Problemet är bara att Jasmin redan är förlovad med en kille från Pakistan. Hon får bara gifta sig med någon som familjen valt ut och nu står bröllopet för dörren. Allt verkar hopplöst, men Jan älskar Jasmin så mycket att han inte kan förmå sig att släppa henne. Han inser att för att få Jasmin måste han vinna familjens gunst. Under förevändning att han ska skriva en uppsats om invandrarbutiker, söker Jan upp familjens affär. Där träffar han Jasmins pappa Allahditta, en hetlevrad butiksägare. Allahditta är inte särskilt förtjust i nordbor och dessutom har han mer än fullt upp med att planera det kommande bröllopet. Mötet mellan Jan och Allahditta blir ett möte mellan öst och väst, mellan det norska och det pakistanska.