keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Bekanta er med Shakespears drama klassiker. Hurdan intrig har historien?

2. Läs Susanna Bells kritik om filmen Import Export. Fundera på med vilka element/konflikter man genom historien har gjort skådespel och filmer med Romeo och Julia sammansättningen.

Den norska filmen Import Export berättar om en pakistansk flicka och en norsk pojke som är förälskade i varandra. Problemet är flickans fader, som är intolerant och fördomsfull och som redan lovat sin dotter till en fästman som år på kommande från Pakistan. Men vad gör inte en man för kärlek, eller hur? Regissören, också känd som författare (Pakkis, Ondt Landskap), Khalid Hussain, är själv norsk-pakistansk, så han vet vad han talar om.

Filmen är en stilren romantisk komedi. Till den hör att det kommer hinder på parets väg, som man till slut övervinner. Kärlek som sträcker sig över de etniska gränserna är en fruktsam utgångspunkt för en romantisk komedi, eftersom man inte nuförtiden mera hittar en (vastakkainasettelu) motsättelse som Romeo/Julia. Klasskillnaderna är inte heller längre vad de brukade vara.

Blandäktenskap är ett bättre sätt för en aggressiv expansiv minoritet att öka på sitt antal än att bara hålla sig till sin egen grupp. En godhjärtad folk majoritet ger efter, vare sig man väljer religion eller hemmaspråk till familjen. På detta sätt påminner komedin om den amerikanska filmen Mitt stora feta grekiska bröllop. Där byter en äkta – WASP (White Anglo-Saxon Protestant) bort nästan hela sin identitet för att tillfredsställa sin fästmös familj, som i sin tur inte alls gör några kompromisser.

”Import Export är en rolig, flytande och ärlig film.”

(www.uusisuomi.fi, Susanna Bell)