1960-luvun radikalismi
Elokuvan päähenkilö Magdalena Kopp syntyi 1948 Saksassa konservatiiviseen perheeseen. Hän unelmoi taiteesta ja vapaammasta elämäntavasta. Uudenlainen maailma löytyi kaupungista, 1960-luvun radikalismista ja Palestiina-solidaarisuudesta.
Tausta
Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan talous oli tuhottu täysin. Jälleenrakennus sai taas talouden kasvamaan ja etenkin Länsi-Saksan talous oli 1960-luvulla Euroopan suurimpia. Yhteiskunta oli ollut koko vuosisadan alun hyvin konservatiivinen ja vanhoillinen. Kopp ja tämän ikätoverit halusivat uudistaa yhteiskuntaa ja kiinnostuivat myös ulkopolitiikasta.
Kuuban vallankumous vuonna 1959 sai monet uskomaan sosialismin olevan parempi vaihtoehto kapitalismille. Vallankumousjohtaja Che Guevara nousi kulttihahmoksi mm. television avulla taistelussa imperialismia ja kolonialismia vastaan.
Myös Lähi-idässä kyti 1960-luvulla. Käännekohta oli vuonna 1967 käyty Kuuden päivän sota. Monien mielestä Israel oli mennyt liian pitkälle. Ennen sotaa monissa maissa kannatettiin Israelin valtiota, sillä holokaustin kauhut ja keskitysleirit olivat vielä tuoreessa muistissa. Kuuden päivän sodan jälkeen nousivat esille myös palestiinalaisten ongelmat ja ruvettiin ajamaan Palestiinan valtiota.
1970-luvulla nuoret radikaalit tajusivat, ettei odotettua vallankumousta tapahdukaan. Länsi-Saksassa osa heistä ajautui veriseen sissisotaan järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan. Kuuluisimpia vasemmistolaisia terroristiryhmiä olivat RAF ja RZ (Revolutionäre Zellen), johon myös Magdalena Kopp kuului.
19-vuotias Carlos tuli Latinalaisesta Amerikasta, jossa väkivaltaa oli jo paljon. Hänen pelottomuuttaan ihailtiin radikaalipiireissä, ja hän pystyi tarjoamaan käytännön mallia sissisodankäynnissä. (Lähde: Suomen kuvalehti)
Radikalismi levisi Ranskasta ja Saksasta aina Suomeen asti. Täällä liikehdintä ei noussut läheskään yhtä kiihkeäksi kuin Länsi-Saksassa, vaikka Suomessa vaadittiin samoja asioita (kuten koulutuksen uudistus). Mielenosoituksia ilmeni, mutta ne eivät olleet väkivaltaisia. Radikalismi johti lainsäädännön liberalisointiin ja nuorten radikaalien nousuun tärkeille paikoille yhteiskunnassa. (Lähde: Libero)
- Mitkä olivat RZ-ryhmän päämäärät ja ihanteet? Millaiset ihmiset lähtivät mukaan vallankumoustoimintaan?
- Mitkä olivat Magdalenan syyt osallistua terroristijärjestön toimintaan?
- Elokuvan arkistofilmeissä näkyvät mielenosoitukset, joissa kannetaan Che Guevaran ja Ho Tši Minhin kuvia. Kuka oli Ho Tši Minh? Miksi eurooppalaisia nuoria kiinnosti Aasian tai Etelä-Amerikan valtioiden politiikka? Onko vastaavanlaisia mielenosoituksia nykyään?
-
Saavuttivatko radikaalit päämääriään? Elokuvan ohjaaja Schirman kertoo yllättyneensä kuvausten aikana siitä, että ihmiset, jotka olivat 60-luvulla kuuluneet terroristijärjestöihin eivät nyt halunneet puhua aiheesta elokuvassa. Miksi?
Miksi Magdalena Kopp on halunnut esiintyä In the Darkroom -elokuvassa?