keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Invictus – Voittamaton

Oppimateriaalin teemoja: apartheid, Nelson Mandela, kansallisurheilu

Synopsis: Kun Nelson Mandela valitaan presidentiksi Etelä-Afrikan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1994, hän saa johdettavakseen kahtiajakautuneen maan. Valkoisen buurivähemmistön ylläpitämä rotusortojärjestelmä apartheid on jo vuosikausia pitänyt maan tummaihoista enemmistöä kakkosluokan kansalaisina, joilla ei ole ollut valkoisten kanssa yhdenveroisia kansalaisoikeuksia eikä mahdollisuuksia.Vuosikymmeniä mielipidevankina virunut Mandela ei kuitenkaan halua rangaista valtaa pitänyttä vähemmistöä vaan yhdistää jakautuneen kansan. Yhteisen sovun sinetiksi valjastetaan rugby, joka on maassa perinteisesti mielletty valkoisten urheilulajiksi.

Rugbyn maajoukkueen kapteeni Francois Pienaar (Matt Damon) saa tehtäväkseen johdattaa joukkonsa Etelä-Afrikassa pelattavan vuoden 1995 maailmancupin voittoon. Tehtävä tuntuu toivottomalta, sillä joukkueen peli ei kulje eikä sorrosta katkeroitunut kansakaan asetu ehdoitta joukkueen taakse. Clint Eastwoodin ohjaus ei ole perinteinen urheiluelokuva, vaikka raju rugby saakin valkokankaalla paljon tilaa. Ennen kaikkea Invictus on elokuva apartheidin repimän kansan eheyttämisestä ja presidentti Nelson Mandelasta, josta Eastwood maalaa maltillisen, lempeän ja suunnattoman viisaan kansanjohtajan kuvan.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukioikäisille.
 
Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Invictus - voittamaton

Vastavalittu presidentti Mandela tietää, että hänen maansa on apartheidin jäljiltä jakautunut niin rodun kuin toimeentulonkin perusteella. Mandela uskoo voivansa yhdistää kansakuntansa urheilun universaalin kielen avulla, ja niinpä hän kannustaa eteenpäin Etelä-Afrikan altavastaajaksi katsottua rugbyjoukkuetta sen epätodennäköisellä tiellä vuoden 1995 maailmanmestaruuskisojen finaaliin.

Alkuperäinen nimi:
Invictus
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
136 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Clint Eastwood
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Morgan Freeman, Matt Damon