keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Etelä-Afrikan rugbysankarit – urheilu kansakunnan eheyttäjänä

 

Miksi Etelä-Afrikan voitto rugbyn maailmancupissa oli Mandelalle mahdollisuus yhdistää maansa? Miettikää urheilun merkitystä kansakunnille. Millaisia koko kansan yhdistäneitä urheilutapauksia itse muistatte?
 
Esimerkkejä:
  • Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 juuri kun maa on kärsinyt historiansa pahimmasta lamasta. Joidenkin mielestä jääkiekkojoukkueen voitto symboloi laman taltuttamista
  • USA:n kokematon ja nuori jääkiekkomaajoukkue peittoaa voittamattomana pidetyn Neuvosliiton punakoneeksi kutsutun jääkiekkomaajoukkueen vuonna 1980 Lake Placidin talviolympialaisissa. Tapahtuma sai yhdysvaltalaisen mahtipontisesti nimen ”Miracle on ice” eli ”Ihme jäällä.”
 
Rugby on Etelä-Afrikassa äärimmäisen suosittu urheilulaji ja sitä on pelattu maassa jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Maan kansallisjoukkueen Springboksin, historiakin ulottuu 1900-luvun alkuvuosille.Springboks oli pitkään valkoinen joukkue. Etelä-Afrikan systemaattinen rotuerottelujärjestelmä aiheutti myös sen, että muiden maiden joukkueet jättivät tummaihoisia pelaajiaan pois kokoonpanosta Etelä-Afrikassa pelattaessa. Kansainvälinen vastustus apartheidia kohtaan kuitenkin lisääntyi 1960-luvulla ja samalla Springboksiin alettiin suhtautua kriittisemmin. Vuonna 1979 Ranska ilmoitti, ettei hyväksy Sprinboksin pelaamista maassaan.1980-luvulla vastustus joukkuetta kohtaan kasvoi ja pelikiertueet estettiin muun muassa Uudessa-Seelannissa ja Englannissa.Sprinboks vapautettiin kansainvälisistä peliboikoteista 1990-luvun alussa kun apartheidjärjestelmä lakkautettiin. 
 
Lähteet ja lisätietoa:
http://www.sarugby.co.za/
http://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa_national_rugby_union_team