keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Intertekstuaalisuus (tekstienvälisyys) tarkoittaa sitä, että esimerkiksi elokuva sisältää viittauksia toisiin elokuviin. Intertekstuaalisuutta ovat sekä tietoiset että tiedostamattomat, ilmeiset että vaikeammin havaittavat viittaukset. Iron Skyn lajityypille on ominaista runsas, tietoisesti tehty intertekstuaalisuus. Elokuvan humoristinen vire perustuu osaltaan juuri intertekstuaalisten viitteiden viljelemiseen.

  • Charlie Chaplinin Diktaattori-elokuvalla (The Great Dictator, 1940) on Iron Skyssä näkyvä, myös juonen kannalta merkittävä osa. Millainen? Miksi tähän tarkoitukseen on mahdettu valita juuri kyseinen elokuva?
  • Kuvallisella tasolla Iron Sky viittaa moniin muihinkin elokuviin Tohtori Outolemmestä 2001: Avaruusseikkailuun ja käyttää hyväksi scifi- ja toimintaelokuvien kuvastoa James Bondeista lähtien. Tunnistitko joitakin Iron Skyn viitteistä?
  • Monet elokuvan henkilöt on rakennettu aikaisempien elokuvien ja muun populaarikulttuurin kuvaston pohjalta: hullu professori, militantti kenraali, asiat rennosti ottava afroamerikkalainen… Vaikuttivatko jotkut elokuvan hahmot tutuilta tai tyypillisiltä?
  • Iron Skyssa viitataan myös elokuvaan nimeltä Perikato (Der Untergang, 2004) ja sen kohtaukseen, joka on tullut myöhemmin tunnetuksi erityisesti Hitler kuulee… –internet-ilmiöstä. Lähinnä YouTubeen ladatuissa videoissa käytetään elokuvan kohtausta, jossa Hitler saa kenraaliensa läsnäollessa raivokohtauksen tajutessaan, että Saksa häviää sodan. Kohtauksen alkuperäinen, saksankielinen ääniraita on säilytetty, mutta kohtaus on tekstitetty uudelleen humoristisesti toisella kielellä. Tekstityksessä Hitler ja kenraalit keskustelevat esimerkiksi nykypolitiikasta, elokuvista, jääkiekosta tai älypuhelimista. Mieti, millaisia keinoja käyttämällä alunperin vakava kohtaus muuttuu hauskaksi? Millä tavoin intertekstuaalisuus ja komiikka liittyvät toisiinsa? Entä miten Perikadon uudelleentekstitys liittyy Chaplinin Diktaattoriin? Voit myös tutustua Helsingin Sanomien Nyt-liitteen lyhyeen juttuun aiheesta.