keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ylös, ulos ja hiihtämään! Isänmaallista urheilukulttuuria ja hiihdon historiaa

Isänmaallisessa miehessä kansallismielisyys, hiihto ja laajempi urheilukulttuuri, sukupuolten väliset suhteet ja 1980-lukulainen ajankuva rakentavat elokuvan kerrontaa. Maagisen korkean hemoglobiinipitoisuuden omaavaa Toivoa houkuteltiin hiihtomaajoukkueen veripankiksi sillä, perusteella, että ollaan isänmaan asialla. Urheilun ja kansallismielisyyden sidos on kiinteä ja perinteikäs. Elokuvassa ajankuvaa on rakennettu yksityiskohtaisesti aikakauteen istuvalla puvustuksella ja rekvisiitalla. 

 • Millä kaikilla tavoin isänmaallisuuden teema näkyi elokuvassa? Miten isänmaallisuus liittyy urheiluun ylipäätään? Miten urheilijat korostavat omaa kotimaataan kansainvälisissä kisoissa tai peleissä? Mitkä hetket tai tapahtumat Suomen urheiluhistoriassa ovat kaikkein tunnetuimpia? Ketkä ovat Suomen sankari- tai tähtiurheilijat? Miltä tuntuu seurata suomalaista urheilijaa tai joukkuetta arvokisoissa televisiosta käsin? Mihin penkkiurheilun viehätys perustuu, ja mikä oli sen merkitys elokuvassa?

1. Pohdintatehtävä. Suomalaisuuden ja urheilun väliset siteet ovat lujat. Selvitä tai muistele ja pohdi miten isänmaallisuus tai suomalaisuus ja urheilusankaruus liittyvät toisiinsa seuraavien tapausten ja henkilöiden kohdalla:

 • pesäpallo
 • Paavo Nurmi
 • Helsingin olympialaiset 1952
 • Jääkiekon maailmanmestaruuden voitto 1995 ja 2011
 • Matti Nykänen
 • Ruotsi-Suomi-maaottelu

2. Sanatehtävä. Pohtikaa urheilijoihin liittyviä ominaisuuksia tai stereotypioita. Kirjatkaa ylös pienissä ryhmissä vähintäänkin viisi sanaa, joilla kuvailisitte seuraavia talvilajiurheilijoita:

 1. mäkihyppääjä
 2. hiihtäjä
 3. taitoluistelija

Millaisia sanoja tai määreitä tuli mieleen kustakin urheilijasta? Millaisiin asioihin ne liittyivät? Millaiset keksimänne sanat liittyivät urheilijan fyysisiin ominaisuuksiin, esim. ulkonäköön tai vaikkapa tämän käyttämään urheiluvälineistöön? Liittyikö jokin sana sukupuoleen? Miten sukupuoli liittyy urheilun harrastamiseen ylipäätään? Harrastavatko miehet ja naiset urheilua samalla tavalla? Mieti mitkä lajit ovat tyypillisesti miesten ja mitkä naisten lajeja. Miksi luulisit näin olevan?

 • Muistele myös elokuvaa sukupuoliroolien kannalta: Suhtauduttiinko mies- ja naishiihtäjiin eri tavalla? Onko hiihto miesten vai naisten laji? Entäpä hiihdon seuraaminen?

Vaativampia lisätehtäviä:

1. Aikajanatehtävä. Tutustu Urheilumuseon nettisivuilla olevaan virtuaalinäyttelyyn ja etsi sieltä hiihtämiseen liittyvät esineet ja tutustu niihin. Laadi esim. paperille tai ladattavalla aikajanaohjelmalla (time-line software) suomalaisen hiihdon historian aikajana, johon lisäät tietoja esineistä ja tärkeitä yksittäisiä tapahtumia tai henkilöhahmoja. Voit käyttää apunasi myös Hiihtomuseon sivuilta löytyviä, lajiin liittyviä artikkeleita.

2. Kollaasi- ja suunnittelutehtävä. Elokuvassa 1980-luvun tunnelmaa loivat näyttelijöiden ajanmukaiset asut. Etsi netistä kuvahaulla 1980-luvun muotikuvia (kokeile hakusanoilla ”1980-luvun muoti” tai ”1980’s fashion”). Kokoa kollaasiin tuolloiseen pukeutumiseen liittyviä tyypillisiä värejä, asukokonaisuuksia ja vaatekappaleita. Voit tehdä kollaasin perinteisesti piirtämällä, maalaamalla ja liimaamalla tulostettuja kuvia tai sitten kuvankäsittelyohjelmalla. Suunnittele halutessasi kollaasin pohjalta oman lookin tai vaatekappaleen. Voit myös syventää tietämystäsi hiihtourheiluvaatemuodista Hiihtomuseon sivuilla olevasta Tiina Jantusen artikkelista “Tumman puhuvasta hopeisiin avaruuspukuihin.