keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elämänkaari ja sukupolvien kohtaaminen

Elokuvassa on kaksi toisiinsa kietotutuvaa teemaa. Tavallaan on kyse saman asian eri puolista. Liikkeelle lähdetään kuolemasta ja katoavaisuudesta; ihmisen elinkaaren loppupäästä.  Toinen tärkeä teema on sukupolvien välinen kohtaaminen. Se laajenee käsittelemään modernin ja perinteen suhdetta niin päähenkilön valintojen pohdinnassa, henkilöiden välisissä keskusteluissa kuin taustana toimivassa kuvituksessakin.

a) Muistelkaa elokuvan kohtauksia, joissa menneisyys kohtaa nykyisyyden:

–        Fujioka keskustelee isänsä haudanneen keski-ikäisen miehen kanssa vanhanaikaisessa tilassa, joka sijaitsee keskellä suurkaupunkia. Mies pohtii uutta rooliaan perheen ainoana miehenä ja pohtii, miten säilyttää suvun hallussa oleva huoneisto ja hyödyntää sitä perinteen ylläpitämiseen. Fujioka muistelee kuollutta isoäitiään.

–        Fujiokan pitämässä baarissa nuoret ihmiset keskustelevat ensin baarin isännän taipumuksesta esiintyä toisinaan humalassa töissä. Seuraavassa käänteessä he keskustelevat yhtä luontevasti buddhalaisuudesta ja henkisyydestä ja siitä, mitä nämä asiat kullekin merkitsevät.

–        Vilkkaasti liikennöidyn monitasoristeyksen alla näytetään vanha tokiolainen silta.

b) Miettikää, mikä omalla kohdallanne on säilyttämisen arvoista suvun, perheen tai vaikkapa oman kulttuuritaustan perinteessä. Miten traditioiden hyviä puolia voi vaalia nykyaikana? Mikä muuttuu väistämättä? Onko jotain, minkä haluaisittekin muuttuvan?

 

Oman tien löytäminen

Katsoja päästetään tutustumaan Fujiokaan hänen käymiensä keskusteluiden kautta. Ensin hänet näytetään harjoittamassa ammattiaan, kohtaamassa ihmisiä työnsä puitteissa. Papin työhön kuuluu luottamuksellinen keskustelu ihmisten kanssa, ja Fujiokan tapa myötäelää on tuoda keskusteluun oma persoonallinen näkemyksensä. Keskustelu keskustelulta saamme tietää yhä enemmän hänen yksityiselämästään ja valinnoistaan. Työn kautta kohdattujen ihmisten jälkeen Fujioka keskustelee elämänsä tärkeiden henkilöiden kanssa. Hän kohtaa vaikeuksista selvinneen ystävänsä, eräänlaisena isähahmona toimineen nyrkkeilyvalmentajansa ja lopuksi äitinsä. Hän kertoo sekä ystävälleen että nyrkkeilyvalmentajalleen kärsineensä siitä, että vanhemmat halusivat hänen jatkavan ravintolatyötä nyrkkeilyuran jälkeen. Tahto löytää oma polku valmiina tarjotun sijaan oli niin voimakas, ettei Fujioka pystynyt vastustamaan sitä. Valmentaja kertoo hänelle jälkikäteen ajatelleensa, että pappisura tuntui pähkähullulta valinnalta nyrkkeilyn jälkeen. Valintatilanteessa valmentaja kuitenkin tarjosi tukensa ja Fujioka jopa asui hänen luonaan.

a) Ketkä ovat vaikuttaneet eniten elämänarvoihisi ja tekemiisi valintoihin? Mainitse 3-5 henkilöä, perheenjäseniä,  harrastuksen ohjaajia, ystäviä, kaukaisempia sukulaisia tai muita esikuvia; voi olla, että elämääsi on vaikuttanut joku, jota et ole koskaan tavannutkaan.

b) Oman päätöksen tekeminen saattaa vaatia rohkeutta, jos joku lähipiirissä vastustaa sitä. Länsimaisessa kulttuurissa pidetään yleensä yksilön oikeutena valita oma polkunsa, mutta yhteisöllisyyttä painottavat kulttuurit pitävät arvokkaampana epäitsekästä valintaa, jossa muu perhekin on otettu huomioon. Pohtikaa näiden erilaisten katsantokantojen hyviä ja huonoja puolia ja tilanteita, joissa ihminen yleensä joutuu valintatilanteeseen (Ammatinvalinta, opiskeluvalinnat esim. ammattikoulu/lukio, asuinpaikan valinta, seurustelukumppanin tai aviopuolison valinta jne.).