keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

 

Kiinasta lähtöisin olevia lähitaistelulajeja kutsutaan yhteisellä nimellä Kung Fu (Gong Fu), joka kääntyy suomeksi sanoilla "hyvä työ" tai "pitkä työ", joka puolestaan viittaa Kung Fun vaatimaan vuosien pitkäjänteiseen ja kärsivälliseen harjoittelemiseen. Periaatteessa Kung Fua voi olla siis jokin muukin kuin taistelutaitojen harjoittelu. Sanaa käytetään samanlaisena yläkäsitteenä kuin japanilaisia lajeja tarkoittava budo tai korealaisia lajeja tarkoittava mudo.
 
Kiinassa on monia temppeleitä, joissa opetetaan Kung Futa. Jotkut buddhalaiset munkit ovat omaksuneet useita alun perin soturien käyttämiä harjoituksia parantaakseen terveyttään ja keskittymiskykyään ja sitä kautta henkisten harjoituksiensa laatua. Tunnetuin Kung Fu -temppeli on Kiinan Shaolin, jonka soturimunkeista kerrotaan lukuisia legendoja.
 
Kung Fu on levinnyt nykypäivänä jo moniin maihin, ja myös Suomesta löytyy lajin harrastajia. Länsimaihin Kung Fu tuli vasta 1900-luvulla ja jotkut Kung Fu -tyylit ovat elpyneet juuri länsimaisten oppilaiden ansiosta. Parhaiten Kung Fu tunnetaan hongkongilaisista (mm. Bruce Leen ja Jackie Chanin) toimintaelokuvista.
(Lähde: Wikipedia)

Kung Fun synty

Shaolin-temppeli jossa Kung Fun sanotaan alkaneen, sijaitsee Pohjois-Kiinassa. Luostari rakennettiin vuoden 495 jKr. Taistelutaitojen opetuksen aloitti intialainen munkki, joka saapui luostariin levittääkseen Buddhalaisuutta. Hän oli aikanaan ollut prinssi , mutta luopunut ylellisestä elämästä voidakseen harjoittaa Buddhalaisuutta.Munkit olivat hänen mielestään liian huonokuntoisia ankaraan meditaatioon, joten hän alkoi opettaa heille fyysisiä harjoitteita ja itsepuolustusta, jota hän oli itse oppinut muinaisessa Intiassa.
 
Shaolin-munkit ovat taistelleet useissa sodissa ja saaneet niiden ansiosta legendaarisen maineen. Taistelutaitojen lisäksi he olivat myös arvostettuja parantajia, jotka pystyivät hoitamaan ihmisiä luonnonlääkityksellä. Shaolin-temppelissä sotataidot kuitenkin yhdistettiin järjestelmällisesti yhden nimikkeen alle. Siellä kehitettiin vuosisatojen kuluessa se Kung Fu, minkä me parhaiten tunnemme nykypäivänä
(Lähde: http://www.chinavoc.com/kungfu/index.asp)
 
Huolimatta sotaisasta historiastaan ja maineestaan Itämaisissa taistelulajeissa keskeinen päämäärä on yleensä yksilön henkinen kehitys. Näin myös Kung Fussa. Säännöllinen harjoitteleminen mahdollistaa henkisen kehityksen, sillä mielen ja hengen harjoittelulla on keskeinen osa Kung Fun sisältöä. Edenneemmillä tasoilla olevat mestarit pystyvät asioihin, joita tavallisen ihmisen on vaikea uskoa todeksi.
 
Kung Fun juuret
 
Kung Fun juuret ovat kuitenkin todennäköisesti paljon varhaisemmassa historiassa kuin Shaolin-temppelistä lähtenyt 
taistelulaji. Historiallisista dokumenteista on löydetty tietoa Kung Fusta Xia-dynsastian ajalta jopa 2000 vuotta ennen Shaolintemppelin syntyä.Itäisen Zhou-dynastian aikana (770-256 eKr.) itsepuolustustaidot olivat kehittyneet jo erittäin pitkälle.