keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Jättiläinen perustuu vahvasti tositapahtumiin Talvivaaran kaivoksella. Hahmoista esim. toimitusjohtaja Pekka Perä esitetään hänen omalla nimellään. Kyseessä on kuitenkin sepitteellinen elokuva, fiktio. Vaikka pohjatyö olisi valtava ja faktat tarkistettu, fiktiivisessä tarinassa on aina valittu tietty näkökulma ja saatettu oikoa mutkia suoriksi menevän tarinan nimissä.

Uutistyön lähtökohtana on objektiivisuus. Elokuvantekijöillä voi puolestaan olla tavoitteena katsojan mielenkiinnon ylläpitäminen, taiteelliset ansiot tai oman arvomaailman korostaminen. Elokuvat saavat moninkertaisen yleisön kirjoihin ja tutkimuksiin verrattuna, ja niitä voidaan käyttää poliittisiin tarkoituksiin esittämällä tapahtumat halutunlaisena. Katsojan kannattaakin harjoittaa medialukutaitoa. Kriittinen tarkastelu ei suinkaan estä elokuvasta nauttimista, vaan voi auttaa saamaan elokuvasta irti vielä enemmän!

 • Pekka Perä korostaa elokuvassa hyvän tarinan merkitystä. Ahdingossakaan Talvivaaraa ei voi myydä, koska se ei olisi “hyvä tarina”. Mitä tämä mielestäsi tarkoittaa?
   
 • Voiko hyvän tarinan ideaa soveltaa Jättiläiseen – missä kohtaa on otettu taiteellisia vapauksia, jotta on saatu hyvä tarina?
   
 • Jättiläisen lopussa kiitetään toimittajia. Pohdi median roolia Talvivaaran tapauksessa. Muistatko miten Talvivaarasta on uutisoitu? Etsi uutisia netistä ja vertaa niitä elokuvan antamaan kuvaan.

Elokuvantekijät pyrkivät luomaan kuvitteellisen maailman, johon katsoja voi sukeltaa. Kun puhutaan elokuvan todesta ottamisesta, ei oleteta katsojan uskovan kirjaimellisesti kaikkea elokuvassa esitettävää. Kyse on siitä, tuntuuko tarina katsojasta uskottavalta ja pystyykö hän myötäelämään siinä. Kaukaiseltakin tuntuva aihealue saattaa vetää mukaansa ja henkilöiden tunne-elämään voi eläytyä voimakkaasti, vaikkei itse olisi samassa tilanteessa. Tarinamaailma voi olla uskottava, vaikka tapahtumapaikkana olisi tieteiselokuvan avaruuskaupunki tai animaatioeläinten valtakunta.

 • Pystyitkö eläytymään Jättiläisen tarinaan tai hahmoihin? Mitkä seikat edesauttoivat eläytymistä, mitkä vieraannuttivat siitä? Oliko Talvivaara sinulle entuudestaan tuttu ja miten aihepiirin tuttuus / vieraus vaikuttivat katsomiskokemukseesi?
   
 • Oliko elokuva mielestäsi uskottava? Miten sen eri osa-alueet (tapahtumapaikat, henkilöhahmot, juonenkäänteet) rakentavat uskottavuutta?
   
 • Jättiläisen tarinaa kuvittavat lukuisat uutispätkät. Miten ne vaikuttavat katsomiskokemukseen?