keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Radikalismilla tarkoitetaan suuntausta, joka tavoittelee läpikotaista muutosta tai uudistusta. Radikalismin vastakohtana voidaan pitää konservatismia, suuntausta jossa halutaan ylläpitää vanhaa tapaa toimia.

1960- ja 70-lukujen vasemmistoradikalismia on arvosteltu jo omana aikanaan mutta etenkin jälkikäteen. Vastapuoli on moittinut nuoria radikaaleja siitä, että nämä olivat kiinnostuneempia kaukaisista maista kuin oman maansa ongelmista. Radikaaleja syytettiin myös epä-älyllisestä ja fanaattisesta suhtautumisesta menneisyyteen. Oma lukunsa olivat 1970-luvulla terroritekoihin ja väkivaltaan päätyneet radikaalit.

Lasse Kangas arvostelee radikalismia sokeudesta kolumnissaan "Radikalismin sokeus ennen ja nyt" (Keskisuomalainen 14.10.2009). Toisaalta radikalismin voi nähdä muutosvoimana, joka vie yhteiskuntaa eteenpäin ja saa aikaan sosiaalisia muutoksia. Erään näkemyksen mukaan Jeesus oli aikansa radikaali.

"On ihmisiä, joilla on intomielisyyttä, tulenpalava vakaumus. He pysyvät lujina ja ajavat asiaansa, eivät itsepäistä tyhmyyttään, vaan siksi, että he ovat mukana jossain itseään suuremmassa. He ovat kaikkea muuta kuin välinpitämättömiä.

Teatterin kielellä voisimme nimittää näiden ihmisten vastakohtaa passiiviseksi "kolmannen parven väeksi". He katselevat alas näyttämölle lievästi kiinnostuneina. He eivät osallistu, eivät riskeeraa mitään, eivät sitoudu. He viihtyvät.

Elämä kuitenkin tapahtuu näyttämöllä. Siellä ovat feministit, ympäristönsuojelijat, marksilaiset, postmodernistit, siellä joku kertoo uskostaan, siellä puhuu oikeistolainen, ateisti, muslimi tai anarkisti. He väittelevät, toiset kovaan ääneen, toiset hiljaisemmin, teräviä analyysejä seuraavat näkemykselliset perustelut.

Näyttämöllä liikkuvat ovat vakuuttuneita siitä, että tietyt asiat ovat oikein ja toiset asiat arveluttavia tai tuomittavia. Lehterillä elämän yleisö suojautuu klassisiin verukkeisiin: "En puutu asioihin. Onhan se sinänsä mielenkiintoista, mutta minulla ei ole mielipidettä. Katsotaan myöhemmin."

Owe Wikström: Vain rakkaus antaa merkityksen (Kirjapaja 2011)

 

  • Ottakaa esimerkiksi Jotain ilmassa -elokuvan nuoret radikaalit. Mitä he vastustavat? Mitä asioita he puolustavat, millainen on heidän arvomaailmansa?
  • Elokuvan käännekohta on Gillesin ja kumppaneiden toteuttama molotovin cocktail -isku, jossa koulun vartija loukkaantuu vakavasti. Miten nuoret reagoivat tapahtuneeseen? Kantavatko he vastuun teoistaan?
  • Jakautukaa kahteen ryhmään väittelyä varten. Toinen ryhmä argumentoi nuorten aatteellisuuden ja toiminnan puolesta, toinen vastaan.