Taide ja politiikka
AGITPROP on alunperin venäjänkielinen termi 'Agitprop' juontuu sanoista 'agitaatio' ja 'propaganda'. Agitpropilla tarkoitetaan näytelmiä, lentolehtisiä, elokuvaa, musiikkia ja kaikkea taidetta jolla on poliittinen viesti.
Elokuvan nuoret ovat monin eri tavoin tekemisissä elokuvan, kuvataiteen ja runouden kanssa. Taiteen avulla pyritään muun muassa viestimään uutta poliittista aatetta. Nuorille on tärkeää irtautua vanhoista rakenteista ja säännöistä, ja taide on yksi tapa luoda uutta.
Jotain ilmassa -elokuvassa puhutaankin useaan otteeseen vanhan suhteesta uuteen. Eräässä kohtauksessa Gilles riitelee isänsä kanssa. Isä on televisio-tuottaja, joka haluaisi Gillesin jatkavan tehtävässään. Gilles puolestaan arvostelee isän tuottamia ohjelmia ja hylkää tämän tarjouksen.
Päähenkilö Gilles saa tyttöystävältään lahjaksi Beat-runoilijan Gregory Corson runokirjan 'Gasoline' ja lukee siitä seuraavat runosäkeet:
“Vihaan vanhoja runoilijoita,
Etenkin vanhoja runoilijoita, jotka vetävät sanansa takaisin
jotka vetoavat toisiin vanhoihin runoilijoihin
jotka puhuvat nuoruudestaan kuiskauksin,
sanovat: tein niin silloin
mutta se oli silloin
se oli silloin”
(Gregory Corso: ”Gasoline”, 1958)
- Mitä mieltä olet Gillesin sukupolven pyrkimyksistä ja asenteista suhteessa vanhaan? Onko jokaisen sukupolven tehtävä ns. isänmurha ja rikkoa vanhat säännöt? Oletko itse tehnyt niin?
- Onko oman aikasi taide – esimerkiksi musiikki tai elokuva – poliittista? Onko taiteen tehtävä ottaa kantaa?
BEAT-RUNOUS |
Beat-runous kehittyi 1940-luvulta lähtien Yhdysvalloissa New Yorkissa ja länsirannikolla, vaikka San Francisco tuli liikkeen sydän 1950-luvun alussa. Toisen maailmansodan jälkeen runoilijat kuten Allen Ginsberg ja Gregory Corso kyseenalaistivat valtavirran politiikan ja kulttuurin. Heidät tunnetaan Beat-sukupolvena. Beat-liikkeelle oli tunnusomaista taistelu kirjallisuuden perinteitä ja sosiaalisia normeja vastaan. Ryhmän jäsenet käyttivät hallusinogeenejä, meditaatiota ja Idän uskontojen oppeja saavuttaakseen korkeamman tietoisuuden tilan. |
(Lähde: http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/5646) |