keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1970-luvun Suomi

a) Sijoittuuko elokuva nykyhetkeen, menneeseen vai tulevaan? Päätelkää tarinan ajankohta elokuvan tapahtumapaikoista, esineistä, henkilöiden asuista tai toiminnasta. Kirjoittakaa muistiin huomioitanne. (Mm. markat käytössä, ei kännyköitä.)

b) Etsikää tietoa internetistä ja haastatelkaa sukulaisia tai muita vanhempia ihmisiä ja kyselkää heiltä, millainen Suomi ja kotipaikkakuntanne oli 1970-luvulla. Tutkikaa perheen valokuvia. Millaisia vaatteita, kampauksia tai autoja 1970-luvun kuvissa näette. Selvittäkää myös, mitä musiikkia silloin kuunneltiin.

Elämää rajaseudulla

Elokuvan ohjaaja Arto Koskinen kertoo: 70-luvulla Suomen ja Ruotsin välinen ero oli paljon jyrkempi kuin mikä se nyt on. Se näkyi siellä rajanpinnassa selkeästi. Ruotsalaiset olivat vauraampia ja vapaampia ihmisiä, ja me vähän kadehdimme niitä. Se oli jotenkin herkullisempi lähtökohta kuin mitä se tänä päivänä on.

a) Mitä elokuvassa kerrotaan elämästä maiden rajalla? Miten elokuvassa tulee esille suomalaisten ja ruotsalaisten ero? Huomaako elokuvassa maiden välisen varallisuuseron? (Aurinkoisessa ja vauraassa Ruotsissa seurataan omakotitalon takkahuoneessa televisiosta kuinka timantit kimaltelevat kuninkaallisissa häissä samalla, kun rajan takana finnjävlat hikoilevat töissä odottaen proletariaatin diktatuuria tulevaksi.)

b) Rajan takana asuvat samanikäiset ruotsalaispojat, ja molempien maiden puolella on omat joukkueensa, jotka ottavat välillä rajustikin yhteen ja leikkisota muuttuukin tappeluksi. Haukkumanimiä ovat finnit ja hurrit. Patrickin isäkään ei siedä suomalaisia. Miksi Patrickin isä ja sisar suhtautuvat niin kielteisesti Eskoon?

c) Millainen suhde Suomella ja Ruotsilla on nykyään? Millainen on maiden rajaseutu, Torniojoen alue? Millaisia eroja tai yhtäläisyyksiä te tunnette naapurusten välillä? Onko teillä ennakkoluuloja tai kielteisiä asenteita Suomen naapurimaita kohtaan?