keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Elokuvan punainen lanka liittyy valehteluun ja sen synnyttämään kahleeseen, mitä elokuvan kahlitsemisteeman voisi tulkita symboloivan (Liite 5). Esko käy eräänä päivänä kavereidensa kanssa sotaretkellä radan toisella puolella Ruotsissa. Alkaa hurja takaa-ajo ja lopulta pojat aiheuttavat onnettomuuden, jossa särkyy kasa polkupyöriä. Kun pojat jäävät kiinni Eskon valehtelee eikä tunnusta osuuttaan tapahtuneeseen ja muut joutuvat maksumiehiksi. Kaverit pitävät Eskoa petturina. Mitä ajattelette Eskon ystävien ratkaisusta boikotoida vallehdellutta Eskoa? Lopussa Esko saa vapautuksen syyllisyydentunnostaan ja samalla loppuu hänen valheiden ketjunsa: Esko tunnustaa perheelleen, että hän oli polkupyöräonnettomuuden suunnittelija. Miten Eskon tunnustus vaikuttaa eri henkilöihin?

2. Valheella on lyhyet jäljet, valheiden verkko, värittää totuutta, valkoisia valheita. Mitä erilaiset sanonnat valheesta kertovat?

3. Elokuvan sisällön voi rajata ns. pääväittämän eli premissin käyttämisellä. Elokuvan keskeinen sisältö puristetaan yhdeksi lauseeksi tai virkkeeksi. Premissin synonyymeja ovat päälause, kuningasajatus, pääidea ja pääsanoma. Lähde

Kun elämässä oppii tekemään asioita oikealla tavalla väärin, niin kaikki järjestyy. Voisiko tämä Harry Houdinin, poikien idolin, ajatus olla mielestänne elokuvan premissi? Mitä se kertoo virheiden tekemisestä ja anteeksiannosta?

4. a) Pohtikaa, millaisia muita aineellisia tai aineettomia kahleita ihminen voi itselleen tehdä? Milloin jostain asiasta voi muodostua kahle? Esim Charles Dickensin klassikossa ”Saiturin joulu” kahleet muodostuivat rahasta ja sen tavoittelemisesta. Millainen on huono omatunto? Onko helppo erottaa oikea ja väärä? Valitkaa sopiva aihe, jossa on selkeästi kaksi vastakkaista näkökulmaa. Keskustelkaa tai väitelkää aiheesta.

b) Kokeilkaa, miltä tuntuu olla epävarmassa tilanteessa, kun on tehnyt väärin tai ei osaa päättää jotakin asiaa. Oppilaat jaetaan kahteen riviin kasvot vastakkain (n.1 m väliä). Toinen rivi on hyvän ääni, joka kuiskii hyviä asioita ja kehottaa hyvään (sopikaa etukäteen, mitä kuiskitaan). Vastakkainen rivi on pahan ääni, joka kuiskii negatiivisia asioita kehottaen pahaan (sopikaa etukäteen, mitä kuiskitaan).

Yksi oppilaista asettuu ensimmäiseksi kujan alkupäähän. Hän kulkee rauhallisesti rivien välistä silmät kiinni hitaasti keskittyen kuuntelemaan kuiskauksia. Kun ensimmäinen oppilas on kulkenut rivin toiseen päähän, hän asettuu kuiskaajaksi rivin jatkoksi. Alkupäästä lähtee aina uusi oppilas vuorollaan kulkemaan silmät suljettuina kujaa pitkin ja asettuu lopuksi kuiskaajan asemaan. Näin toimitaan, kunnes kaikki ovat saaneet kerran kulkea kuiskivan kujan läpi.

Keskustelkaa lopuksi, miltä kujan läpi kulkeminen tuntui.