keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Uusi aalto ja uusi tapa näytellä

Elokuvan näyttelijätyö merkitsi uudenlaista lähestymistä näyttelemiseen suomalaisessa elokuvassa ja sai kriitikoilta kiitosta: ”Mikko Niskanen on tällä hetkellä vahvin henkilöohjaaja elokuvamme piirissä. Hän saa nuoret näyttelijät omaksumaan – kukin omalta persoonalliselta pohjaltaan peruspyrkimyksensä.” todettiin Suomenmaan arviossa 25.10.1966. Taisto Pohjola toteaa Päivän Sanomissa 23.10.1966: ”Filmin näyttelijänsuoritukset ovat kauttaaltaan erinomaiset. Nuoret näyttelijät tuntuvat hallitsevan elokuvassa esiintymisen taidon eikä heidän työssään ole jälkeäkään siitä teatterimaneerin rasittamasta näyttelemisestä, mistä kotimainen elokuva on saanut kärsiä vuosikymmeniä.”

Niskasen lähtökohta on näyttelijäilmaisu, vasta sen jälkeen tulee kameratyö, ”en minä ole figuratiivinen ohjaaja, kameran on kerrottava ihmisten sielunilmeet. Elokuvassa jokaisen elementin pitää toimia.”(Kuvastin 1/1967) Hän vieroksui teatraalisuutta ja ylinäyttelemistä ja painotti näyttelijäntyössä luonnollisuutta. Elokuvan näyttelijät Eero Melasniemi, Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara ja Pekka Autiovuori, olivatkin vielä kokemattomia näyttelijäopiskelijoita. Myös tarkoituksellisen löyhä käsikirjoitus antoi improvisoinnille tilaa.
  • Mitä eroa elokuvanäyttelemisellä ja teatterinäyttelemisellä on? Keskustelkaa aiheesta ja kirjatkaa havaintojanne ylös. Valmistelkaa sitten jostain ”Kävyn” kohtauksesta sekä elokuva että teatteriversio. Pohtikaa miten kamera vaikuttaa näyttelijän ilmaisuun, entä yleisön läsnäolo? Keskustelkaa myös siitä, miten kohtausten toteuttamisen ilmapiiristä voitaisiin luoda kaikille mahdollisimman turvallinen.
  • Elokuvan nuorista rooleihinsa antaumuksella heittäytyvistä näyttelijöistä, Pekka Autiovuoresta, Kirsti Wallasvaarasta, Eero Melasniemestä ja Kristiina Halkolasta muodostui aikansa ikoneita. Keskustelkaa luokassa onko kenestäkään nykynäyttelijästä aikansa ikoniksi. Esittäkää omia ehdotuksianne ja perustelkaa ne.
  • Mitä mieltä olette suomalaisesta elokuvanäyttelemisestä nykyään? Ottakaa esimerkiksi jokin hiljattain näkemänne suomalainen nykyelokuva, jonka näyttelijäsuorituksia voitte eritellä tarkemmin.
  • Voitte myös katsoa Ylen Elävästä arkistosta miten elokuvan näyttelijät muistelevat elokuvan kuvauksia vuonna 2009. Millaisia muistoja heillä on? Niskanen käytti myös kyseenalaisia näyttelijänohjaamisen metodeja, millaisia elokuvateon keinoja ei nykyään enää hyväksyttäisi?