keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvassa Kautokeinon kapina Lars Levi Laestadiuksella ja hänen aatteillaan on keskeinen osansa. Saamelaiset omaksuivat karismaattisen saarnajan opit ja se on elokuvan tapahtumien kannalta keskeinen asia. 

1. Tutustukaa eri lähteiden avulla Lars Levi Laestadiukseen ja hänen ajatuksiinsa. Laatikaa Laestadiuksesta ja lestadiolaisuudesta käsitekartta taululle. 
Tietoa löytyy mm. seuraavista www-osoitteista: 
Ja kirjoista: 
  • Seppo Lohi, Sydämen kristillisyys, 2000. 
  • Suomen kirkon historia, osa 3 Autonomian kausi kirj. Eino Murtorinne, s.178-188 
2. Wikipediassa sanotaan seuraavaa:
”Vuonna 1852 tapahtui ns. Kautokeinon tragedia. Kautokeinoon syntyi tuolloin hurmoksellinen liikehdintä. Kylässä asuvat saamelaiset lukivat Laestadiuksen saarnakarttoja ja tulkitsivat niitä omin päin, sillä kylässä ei ollut pappia. Raamattu jäi syrjään ja väkivalta tuli sallituksi "perkeleen omia vastaan". Myös tiedetään kautokeinolaisten saaneen käsiin Lutherin kirkkopostillan, jossa eräässä saarnassa Luther sanoo "Minä olen Kristus", josta kautokeinolaiset keksivät olevansa Kristus ja siten oleva mahdollinen tuomitsemaan ihmisiä helvettiin. Myös samaan aikaan tapahtuneet ankarat takaiskut ainoaa elinkeinoa poronhoitoa vastaan lisäsivät turhautuneisuutta. Piispa Juell vieritti syyn tapahtuneesta Laestadiukselle, mutta kuningas antoi vapauttavan lausunnon.” 
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Lars_Levi_Laestadius) 
 
Verratkaa kyseistä tulkintaa vuoden 1852 traagisista tapahtumista Nils Gaupin elokuvaan Kautokeinon kapina. Keskustelkaa tulkintojen erilaisuudesta ja miettikää millaisia asioita ja seurauksia tästä vaietusta tapahtumasta on voinut seurata eri henkilöille. 
 
3. Tutustukaa myyttisen Lapin Marian tarinaan ja verratkaa Marian tarinaa Kautokeinon kapina –elokuvan päähenkilön Eleniin. Onko tarinoiden naisissa yhtäläisyyksiä. Jos, niin mitä?