keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Neuvostorockin historia alkaa 1960-luvulta. Ensimmäiset neuvostorockyhtyeet saivat inspiraationsa ja vaikutteensa Beatleseilta. Monet näistä yhtyeistä kopioivat idoliensa tyyliä, esittivät heidän kappaleitaan, yleensä vieläpä englantia osaamatta. Vaikka nämä yhtyeet eivät menestyneet, ne loivat pohjan neuvostorock-liikkeelle.

1970-luvulla Pink Floydin ja Led Zeppelinin kaltaiset yhtyeet innostivat neuvostoartisteja perustamaan uusia yhtyeitä. Näistä yhtyeistä käytettiin yleisesti termiä VIA. Niiden ainoastaan venäjänkielisiä lauluja sisältävä tuotanto oli Neuvostohallinnon valvonnassa. Valvonta loi rajoja taiteelliselle ilmaisulle, muta se myös mahdollisti huuppustudiot, jatkuvat kiertueet ja suuret yleisöt. Samaan aikaan underground rock kehittyi virallisen musiikktituotannon vastavoimaksi. Nuoret underground-artistit järjestivät pieniä konsertteja yksituskodeissa, joissa he tapasivat toisia muusikoita ja yleisöä. Neuvostorockin sydän nousi juuri underground-liikkeen parista.

Seuraavalla vuosikymmenellä undergroundista tuli hitaasti valtavirtaa. Vuonna 1981 avattiin kaikkien aikojen ensimmöäinen Neuvostorock-klubi Leningrad. Klubia valvoi KGB kontrolloidakseen nuoria muusikoita ja heidän mielipiteen ilmaisuaan.
Siitä huolimatta klubi oli valtava menestys ja sillä oli suuri merkitys Neuvostorockin avainhahmoille, kuten Mark Naumenkolle ja Victor Tsoylle.

1. Kesä sijoittuu vuoteen 1981 ja Leningrad-klubi on yksi elokuvan keskeisiä tapahtumapaikkoja. Miten Leningrad-klubin toiminta esitettiin elokuvassa? Löysitkö kiinnostavia yksityiskohtia? Millaiset suhteet klubin johdolla oli rock-muusikoihin?

2. Victor Tsoyn kotikonsertti on yksi elokuvan keskeisiä kohtauksia. Mitä mieltä olet tästä kohtauksesta ja kotikonsertin konseptista yleensä? Voisiko tällaisia konsertteja järjestää nykyäänkin?

Rockmusiikilla nähtiin Neuvostoliitossa olevan negatiivinen vaikutus yhteiskuntaan. Rockmusiikin katsottiin kannustavan kapinalliseen käytökseen, sosiaalisten normien vastustamiseen, irstailuun ja päihteiden käyttöön. Neuvostoliitto ei toki ole ainoa maa, jossa on huolestuttu rockmuusikoiden huonosta vaikutuksesta erityisesti teini-ikäisiin.

3. Mitä mieltä olet rockmusiikkiin kohdistuvasta kritiikistä? Oletko itse törmännyt tähän kritiikkiin? Mitä mieltä itse olet rockmusiikista ja rockmuusikoiden oletetusta elämäntyylistä?

Lisätietoa

Polly McMichae: Uudesti syntynyt neuvostorock