keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Chick flickiä, naisten viihde-elokuvaa


Kesäkaverit voi määritellä naisten viihde-elokuvaksi, jolla on paljon yhteyksiä kansainväliseen chick lit- ja chick flick -tuotantoon sekä myös teinielokuvan perinteeseen. Chick lit on kirjallisuuden laji, jonka synty ajoitetaan usein 1990-luvun alkupuolelle ja suosion kasvu 1990-luvulta 2000-luvulle. Naisten viihdekirjallisuus itseään ja suurta rakkauttaan etsivine naishahmoineen on kuitenkin historiallisesti huomattavasti vanhempi ilmiö. Monet 1990–2000-lukujen naisten ja tyttöjen viihdekirjoista ja elokuvista lainaavat Jane Austenin kirjallisuudesta. Esimerkiksi Helen Fieldingin Bridget Jonesin päiväkirja (1996) muokkasi Jane Austenin romaanin Ylpeys ja ennakkoluulo (1813) 1800-luvun alkupuolelta 1990-luvulle.

Kansainväliseen chick lit -kirjallisuuteen luetaan esimerkiksi irlantilaisen Marian Keysin tuotanto. Tyypillinen chick lit -sankaritar työskentelee usein media-alalla, on kolmikymppinen sinkku ja kiinnostunut muodista ja kuluttamisesta. Häntä ympäröi joukko samassa tilanteessa olevia ystäviä. Chick litien pääteemat kietoutuvat urapulmiin ja romanttisen rakkauden etsintään, ja usein kirjojen viimeisillä sivuilla päähenkilö löytää unelmiensa prinssin. Suomalaisena chick lit -kirjallisuutena voi mainita muun muassa Laura Honkasalon Tyttökerhon (2005), jossa kuvataan kolmikymppisten ystävysten ura- ja ihmissuhdekuvioita Helsingissä sekä Pia Heikkilän Operaatio Lipstickin (2013), joka käsittelee sotatoimittajan rakkausseikkailuita Afganistanissa.  

Nuorten naisten kuluttamista, urakuvioita, romansseja ja ystävyyksiä on käsitelty myös useissa 1990-2000-lukujen elokuvissa ja televisiosarjoissa, joita on usein nimitetty chick flickeiksi. Tyypillisimpiin chick flickeihin voi lukea esimerkiksi Bridget Jonesin päiväkirjan (Sharon Maguire, 2001) ja Sinkkuelämää-televisiosarjan, jotka molemmat perustuvat chick lit -kirjoihin. Naisten viihdekirjallisuus ja -elokuvat ovat useimmiten naiskirjailijoiden, -käsikirjoittajien ja -ohjaajien tekemiä. Niin myös Kesäkaverit, jonka tekijöitä ovat ohjaaja Inari Niemi ja hänen sisarensa Juuli Niemi.

Tehtäviä

1. Kirjassa Kirjallisuus liikkeessä: Lajeja, käsitteitä, teorioita kirjallisuudentutkija Myry Voipio kirjoittaa chick litin teemoista, henkilöhahmoista ja muista erityispiirteistä. Tekstissään Voipio soveltaa chick lit -tyyliä:

”Klo 16.48. Päätän tiedustella ystävältäni, onko artikkeliin suunnittelemani rakenne toimiva vai totaalisen typerä idea. Lähetän Jennille tekstarin:
Mitä luulet, onnistuisikohan artikkeli, jos kokeilisin kirjoittaa sen chick litiksi? Vai onko se a) vaikeaa, b) liian populaaria tai c) täysin idioottimaista?” (Voipio 2011)

Lukekaa Myry Voipion artikkeli ‘About a Skirt: Miten ja miksi chick lit valloittaa maailmaa?’
Keskustelkaa chick litistä ja chick flickeistä. Oletteko lukeneet ulkomaisia tai suomalaisia chick litejä? Entä katsoneet elokuvia tai televisiosarjoja? Voitte lukea katkelmia esimerkiksi Marian Keyesin kirjoista, Laura Honkasalon Tyttökerhosta tai Pia Heikkilän Operaatio Lipstickistä.

2. Pohtikaa, kuinka chick litille ja chick flickille tyypilliset teemat: ulkonäön merkitys, itsenrakentaminen ja kuluttaminen, romanttisen rakkauden etsiminen, naisten väliset ystävyydet, tuotesijoittelu ja tulevaisuuden pohtiminen näkyvät Kesäkavereissa. Mitä yhtäläisyyksiä löydätte? Entä eroja?

3. Lukekaa katkelmia Jane Austenin kirjoista (esim. Ylpeys ja ennakkoluulo tai Järki ja tunteet). Pohtikaa, kuinka romanttisen rakkauden ja aikuistumisen teemat näkyvät näissä kirjoissa (tai elokuvaversioissa), ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroja niillä on verrattuna 2000-luvun naisten viihdekirjallisuuteen ja -elokuviin.

Kirjallisuutta

Ferriss, Suzanne & Young, Mallory (2006) Chick lit: The New Woman’s Fiction, New York: Routledge.

McRobbie, Angela (2009) The Aftermath of Feminism: Gender, Culture and Social Change, London: Sage.

Mulari, Heta (2009) ’"Vi ska höras och synas!" Feministityttöys ruotsalaisessa televisiosarjassa Glappet’, Lähikuva 3/2009: 6–22.

Nilson, Maria (2008) Chick lit: från glamour till vardagsrealism, Lund: BTJ Förlag.

Voipio, Myry (2011) ‘About a Skirt: Miten ja miksi chick lit valloittaa maailmaa?’, teoksessa Satu Kiiskinen & Päivi Koivisto (toim.) Kirjallisuus liikkeessä: Lajeja, käsitteitä, teorioita, Helsinki: Äidinkielen opettajain liitto.