keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kesäkaverien mainosjulisteessa päähenkilöt katsovat uimarannalla kameraan alaviistosta. Elokuvassa tytöt ottavat ryhmäkuvia, selfieitä. Tämä kohtaus näkyy myös elokuvan trailerissa. Kesäkaverit on pitkälti elokuva itsentekemisestä, mikä ulottuu selfieiden ottamisesta erilaisten roolien kokeiluun pukeutumalla ja meikkaamalla sekä keskusteluihin siitä, millainen ’minä’ oikein on. Hyviä esimerkkejä ovat Karoliinan, Iiriksen ja Eevan järjestämät naamiaisbileet tai kohtaus, jossa Karoliina ja Iiris menevät pelaamaan tennistä.

Vuonna 2013 Oxford Dictionaries valitsi selfien vuoden sanaksi. Tämän jälkeen sanasta on tullut virallisesti trendikäs, ja sitä käytetään ja tutkitaan tällä hetkellä paljon. Edgar Gómez Cruz kirjoittaa Suomen Valokuvataiteen Museon #snapshot: Kamerat keskuudessamme -näyttelyn julkaisussa selfieistä seuraavasti:

”Selfieitä käytetään yhä enemmän digitaalisesti välitetyn viestinnän visuaalisena merkkinä, ihan kuin hymiöitä internetin alkuaikoina. Viestin siitä, mitä teen, korvaa yhä useammin visuaalinen viesti siitä, mitä näen, tunnen, koen ja ennen kaikkea miten näen oman itseni juuri nyt tai miltä näytän juuri nyt.
 

Tehtäviä

1. Keskustelkaa selfie-kulttuurista, Instagramista, Ask.fm:stä jne. Otatteko itse selfieitä? Käytättekö Instagramia tai lähetättekö kuvia esimerkiksi WhatsAppissa?

2. Seuratkaa viikon tai kahden viikon ajan kuvia, joita lataatte esimerkiksi blogiin tai Instagram-tilille  tai lähetätte muille. Millaisissa tilanteissa kuvaatte? Miksi? Millaisia tunteita eri kuvat välittävät? Entä millaisissa tilanteissa ette kuvaa? Millainen on ’hyvä’ selfie?

3. Pohtikaa selfieiden ja muiden mobiililaitteilla otettujen kuvien poliittista merkitystä. Kuinka mobiililaitteilla otetut kuvat muuttavat esimerkiksi uutisointia?

 

Kirjallisuutta

Cruz, Edgar Gómez (2014) Omakuvia ja chattailua: Selfien epävirallinen historia, teoksessa Asko Lehmuskallio & Anna-Kaisa Rastenberg (toim.) #snapshot: Kamerat keskuudessamme, Helsinki: Suomen Valokuvataiteen Museo.