keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemaan virittäytyminen: eläytymistehtävä

 

a) Tietoisuuden kehä on yksi tapa hahmottaa inhimillistä kokemusta. Jokaiseen kokemukseen liittyvät aina havainnot (mitä näen, kuulen, milloin, missä jne.), ajatukset (tulkinnat, mielipiteet, johtopäätökset), tunteet, tahto (itselle, toiselle, meille, heille, unelmat, toiveet) ja toiminta (mennyt, nykyinen ja toiminta, mihin ihminen sitoutuu). Tietoisuuden kehää voidaan käyttää hyväksi, kun halutaan eläytyä kenen tahansa ihmisen kokemukseen ja tilanteeseen.
 
Opettaja sijoittaa viisi tuolia ympyrään luokan lattialle. Tuolit tarkoittavat havaintoja, ajatuksia, tunteita, tahtoa ja toimintaa (sanat voidaan kirjoittaa lapuille ja kiinnittää tuolin selkänojaan). Tehtävää voidaan käyttää elokuvan katsomisen jälkeen ja se voidaan aloittaa parikeskustelulla aiheena Kittyn kehitys elokuvan valossa. Parien tehtävänä on puhua keskenään, millaisia havaintoja, ajatuksia jne. Kittyllä oli rakkaudesta ja parisuhteesta. 
 
Tehtävän jälkeen opettaja pyytää kaikkia seisomaan tuolien ympärille ja istumaan vapaassa järjestyksessä haluamalleen tuolille ja sanomaan jonkun ajatuksen ko. tuolin asiasta (havainnoista, ajatuksista jne.). Esim. Kittyn havaintoja, ajatuksia, tunteita, tahtoa ja toimintaa suhteessa Walteriin ja Charlesiin. 
Toinen "kierros" voidaan tehdä samalla tavalla aiheesta Walter ja rakkaus/parisuhde tai Charles ja rakkaus/parisuhde. Lopuksi kootaan yhteen, mitä asioita rakkaudesta ja parisuhteesta tuli esille. 
 
b) Tietoisuuden kehän voi tehdä myös kotitehtävänä kirjallisesti ennen kuin elokuvaa käsitellään tunnilla. Esseen voi tehdä tietoisuuden kehään apuna käyttäen joko Kittyn tai Walterin näkökulmasta minä -muodossa. Seuraavalla tunnilla opiskelijat voivat vertailla kertomuksiaan ja keskustella niistä pienissä ryhmissä.