keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sanojen valta: sensuuri ja propaganda

Elokuvan keskeisiä teemoja ovat propaganda ja sensuuri. Natsi-Saksassa otettiin käyttöön propagandakoneisto, joka näkyi kaikkialla yhteiskunnassa ja joka elämän alueella. Propaganda on toimintaa tai viestintää, jolla pyritään muokkaamaan ihmisten mielipiteitä tai asennetta. Nuorille lapsillekin syötettiin natsipropagandaa. 10-14 -vuotiaat tyttöjen piti liittyä Deutsche Jungmädeliin ja poikien Deutsche Jungvolkiin. Sen jälkeen tytöistä tuli Bund Deutscher Mädelin jäseniä ja pojista Hitlerjugendin jäseniä.

Natsi-Saksaan perustettiin valtakunnan kulttuurikamari, joka valvoi tarkasti maan kulttuurielämää. Kirjoja ei esimerkiksi saanut painaa ilman sen hyväksyntää. Sensuuri oli tiukkaa ja kaikki julkaiseminen oli valvottua ja säännösteltyä. Autoritaarisissa yhteiskunnissa sensuurilla pyritään rajoittamaan ihmisten ajattelua ja ilmaisunvapautta. 

Natsi-Saksan kirjaroviot eivät olleet ensimmäisiä laatuaan maailman historiassa. Natsit polttivat enimmäkseen juutalaista kirjallisuutta. Suurin kirjarovio sytytettiin Berliinissä 10.5.1933. Pienempiä kirjarovioita poltettiin myöhemmin muissa kaupungeissa. 

Tehtäviä:

1. Sensuuria esiintyy eri muodoissaan myös nykyaikana. Etsi netistä artikkeleita sensuurista mm. Venäjällä ja Pohjois-Koreassa. Keskustelkaa pienryhmissä tai opettajan johdolla nykypäivän sensuurista. 

2. Max pitää mukanaan kirjaa. Se on Hitlerin Taisteluni, johon koko natsi-ideologia perustui. Miksi Max pitää mukanaan vihollisensa teosta? Pohdi tekstien ja kirjojen merkitystä ihmisille eri elämänvaiheissa. Onko sinulla jokin kirja/ elokuva/sarjakuva joka on tärkeä? Miksi se on tärkeä?

3. Suomessakaan ei ole vältytty sensuurilta. Tustustu Kai Ekholmin Sananvapaus ja sensuuri -sivuston Kielletyt kirjat -osioon. Millä perusteilla kirjoja on kielletty Suomessa? Pohdi olisiko nyky-Suomessa kirjaroviot mahdollisia?

4. Tarkastele natsiajan propagandamateriaaleja ja kerro miten lapset on esitetty niissä. Miten lapset on valjastettu natsipropagandaan elokuvassa? 

5. Vertaa kahta kohtausta elokuvassa: lapset laulavat kauniilla äänillään kuorossa Saksan kansallislaulua ja lapset heittävät kirjoja roviolle. Miten nämä kaksi kohtausta peilautuvat kohtaukseen järvellä, jossa Liesel ja Max huutavat vihaavansa Hitleriä?

6. Kirjarovioita on esiintynyt myös kirjallisuudessa. Sci-fi klassikko Fahrenheit 451 -kirjassa palomiehet saavat ilmiantoja tavallisilta ihmisiltä ja lähtevät polttamaan kiellettyjä kirjoja. Uudemmissakin dystopioissa sensuuri on tuttu teema. Esimerkiksi Ally Condien Tarkoitettu-trilogian Yhteiskunnassa on sallittu vain 100 tarinaa, 100 runoa ja 100 musiikkikappaletta.

Kuvittele eläväsi autoritaarisessa yhteiskunnassa, jossa suurin osa kirjoista on kielletty. Kuulut vastarintaliikkeeseen, joka levittää julisteita joissa kannustetaan ihmisiä vastustamaan sensuuria. Suunnittele juliste vastarintaliikkeen käyttöön. Voit piirtää julisteen tai tehdä sen tietokoneella. Voit hyödyntää Creative Commons -lisenssoituja kuvia (http://search.creativecommons.org/) ja netin kuvankäsittelyohjelmia (Pixlr, Pic Monkey, etc.).

7. Tutustu linkin takana olevaan uutiseen ja mieti kuinka politiikka näkyy myös urheilussa ("Juutalaisseura toivoo oikaisua Olympiastadionin vääryyteen", HS 20.8.201). Anna ajankohtainen esimerkki politiikan tai poliittisen tilanteen vaikutuksesta urheilutapahtumaan. Voidaanko puhua propagandasta urheilun yhteydessä?