keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

1. a) Mieti lopuksi elokuvassa käytettyjä symboleja ja metaforia. Aikaisemmin mainitun veden lisäksi Cantell käyttää monia muita symbolisia elementtejä, esim. häkkilintuja. Mieti häkkilintujen symboliikkaa suhteessa aiemmin käsiteltyyn kamarinäytelmään ja sen rakentamiin naiskuviin. 
 
b) Mitä mielestäsi smaragdikoru symboloi? Martta kuljettaa smaragdikorua novellista novelliin ja kertoo sen eri elementeistä, tulesta, vedestä jne. Voitaisiinko elokuvan henkilöhahmojen – korun tapaan – ajatella muodostavan yhden suuren kokonaisuuden? Voitaisiinko yksittäisten henkilöhahmojen ajatella personifioivan eri luonteenpiirteitä, jotka yhdessä muodostaisivat kokonaisuuden – harmonian – niin kuin korun eri elementit? Entä miksi smaragdikoru on juuri Martalla ja miksi Martta aloittaa ja lopettaa elokuvan ja sen eri elokuvalliset novellit? Voidaanko Martta nähdä kertojana, jonka kautta tapahtumia tarkastellaan? Jos Martta onkin elokuvan eräänlainen kertojaääni, voisiko eri henkilöhahmojen ajatella ruumiillistavan eri tunnetiloja? Anu = hiljainen kärsimys, tulevaisuuden usko; Noora = kapinallisuus, raivo, levottomuus; Emmi = haaveellisuus; Olga = kärsivällinen tulevaisuuden odotus, jne. Ja voisiko näiden tunnetilojen ajatella kertovan Martan eri elämän vaiheissa kokemista tunnetiloista? Voisiko Martta olla kertoja, jonka mennyttä elämää yksittäiset novellit kuvaavat? Voisiko yksittäisten novellien ja niiden henkilöhahmojen ruumiillistamien tunnetilojen ajatella olevan Martan muistelua menneestä elämästään? 
 
2. Cantellin elokuva ruokkii monia tulkintoja juuri kerronnan rakenteen ansiosta. Jatka tätä ”elokuvallista novellikokoelmaa” eteenpäin ja kirjoita yksi novelli lisää. Rakenna uusia henkilöhahmoja ja mieti, miten ne limittyisivät jo kerrottuihin hahmoihin ja tapahtumiin. Kirjoittaessasi kuvaile tarkasti novellisi tapahtumapaikka. Käytä jo elokuvassa nähtyjä esineitä kuljettamaan tarinaa edelleen. Mieti, mikä on novellisi sanoma ja miten sen välittäisit käyttämällä luovasti kuvaa, ääntä ja näyttelijäsuoritusta.