keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mika Waltarin Palmu-romaanit sijoittuvat eteläiseen Helsinkiin, kirjailijan lapsuuden maisemiin. Muistelmissaan Matti Kassila kertoo Tehtaankadulla kasvaneen Waltarin todenneen, "että eteläisissä kaupunginosissa asuu omalaatuisia ja värikkäitä ihmisiä, jollaisia tarvitaan dekkareissa." Kaksi ensimmäistä murhaa tehdäänkin Eirassa, kolmas Tähtitorninmäellä.

Salapoliisiromaaneista innostunut Waltari voitti alan pohjoismaisen kilpailun vuonna 1938 romaanillaan Kuka murhasi rouva Skrofin? joka myöhemmin filmatisoitiin nimellä Kaasua, komisario Palmu!. Toinen kirja, Komisario Palmun erehdys ilmestyi vuonna 1940 välirauhan aikana.

Waltari leikittelee rikosromaanin lajityypillä. Palmun ja nuoren apulaisen välillä on havaittavissa samanlainen asetelma kuin Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin välillä. Vaikka kansanomaista ja karskia Palmua on verrattu Poirotiin, on tässä enemmän Georges Simenon'n Maigretia. Yhtäläisyyksiä kuitenkin Agatha Christien kirjojen maailmaan löytyy. Suljetun huoneen salaisuus, lukijan harhaanjohtaminen ja epäiltyjen kokoaminen samaan huoneeseen ovat tuttua Christietä. Epäilyttävä hovimestari taas kuuluu englantilaiseen kirjallisuuteen.

Waltari kirjoitti mielellään Helsinkiä mukaan tarinoihinsa. Kaupunki on läsnä kaikissa Palmuissa. Komisario Palmun erehdyksen ulkokuvat on kuvattu osoitteissa Engelinaukio 8, Senaatintori, Ehrensvärdintie, Kappeliesplanadi ja Lönnrötinkatu 5. Lisäksi tarinaan on sisällytetty Helsingin seuraelämässä tärkeä Kämppi.

Nämä kohtaukset – kuten kaikki sisäkuvat – kuvattiin Suomen Filmiteollisuuden SF-halleilla. Liisankatu 14:ssa sijainnut kompleksi oli sekin osa Helsingin kaupunkikuvaa. Suomen suurimmat elokuvastudiot olivat käytössä 1940-60-luvuilla (Liisankatu 14). Kotimaisen elokuvan kulta-aikana tekemisen tahti oli parhaimmillaan kiihkeä: yöllä purettiin vanhaa ja rakennettiin uusia lavasteita, päivisin kuvattiin. SF-halleille rakennettiin niin ikään elokuvan pääinteriööri eli Bruno Rygseckin talo aina kellarikerroksen uima-allasta myöten.

Palmu-elokuvien pohjalta on myös syntynyt opastettu Palmu-kierros. Lue lisätietoa Ylen uutisesta "Komisario Palmun kuvauspaikkoja bongaillaan ahkerasti Helsingissä" (31.8.2014).

 

  • Mistä voi päätellä elokuvan sijoittuvan 1930-luvulle? Millaisia ajan merkkejä elokuvassa on?
     
  • Tunnistitteko elokuvasta Helsingin maisemia, katuja tai taloja?
     
  • Pohdi mikä merkitys tapahtumapaikoilla ja miljööllä on elokuvassa.