keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kukkulan tyttö, sataman poika sijoittuu vuoteen 1963. Ajankuva näkyy monissa animaation kohtauksissa. Naishahmojen hiustyylit ja vaatteet on sovitettu aikaan, samoin kuin Yokohaman kaupunkikuva. Joissakin kohtauksissa soi 60-luvun alun suuri iskelmähitti Ue wo muite arukou. Myös tietyt esille tulevat teemat ja kuvalliset aiheet liittyvät aikaan.

Kun nuoret menevät Tokioon tapaamaan kerhotalokiinteistön omistavaa liikemiestä, näkyy useissa kaupunkikuvissa taustalla Tokion vuoden 1964 olympialaisia mainostava juliste. Tokio oli saanut pidettäväkseen nämä suuret kisat, ja kaupunkikuvaa modernisoitiin purkamalla vanhaa ja rakentamalla uutta, minkä seuraus kerhotalon mahdollinen purkaminenkin voi olla. 1960-luvun alku oli Japanissa voimakasta talouskasvun aikaa, koska sodanjälkeinen jälleenrakennus oli saatu tehtyä ja maa oli kasvamassa talousjättiläiseksi, jollainen siitä lopulta tuli 1970- ja 1980-luvuilla.

Umin ja Shunin perhehistorian yhteydessä mainitaan myös Korean sota. Japanin naapurivaltio Korea kävi sisällissotaa vuosina 1950-53, ja koska 2. maailmansodassa hävinneessä Japanissa on vuodesta 1945 lähtien ollut useita USA:n sotilastukikohtia, ovat japanilaiset joutuneet toimimaan USA:n sotatoimia tukevana maana, tässä tapauksessa laivoilla Koreaan tehtävien materiaalikuljetusten kautta, koska USA oli mukana sotatoimissa Koreassa. Amerikkalaisten hallinnoima Yokosukan laivastotukikohta sijaitsee lähellä Yokohamaa.

Animaation nuoret kapinoivat aikuisten ja koulunsa rehtorin päätöksiä vastaan alkamalla itse toimia kerhotalonsa puolesta. Elokuva viittaa 1960-luvun poliittiseen liikehdintään ja voimakkaaseen opiskelijaliikkeeseen, joka näkyi niin Japanissa, USA:ssa kuin Suomessakin. Japanin radikaali opiskelijaliike hajautui aikaa myöten useaan keskenään kilpailevaan kuppikuntaan, jotka kiistelivät oikeasta poliittisesta strategiasta. Tähän viittaa animaation kohtaus, jossa lukiolaiset käyvät kiivasta kärhämää kerhotalon tulevaisuudesta. Radikaali opiskelijaliike väistyi 1970-luvulla. Nykyään Japanissa näkyy katukuvassa Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen voimistunut ydinvoimanvastainen liikehdintä.

Tehtäviä

1. Nostalgia tarkoittaa kaipausta jonnekin aikaan tai paikkaan, jonka on kokenut aiemmin, kenties kauan sitten, esimerkiksi syntymäseudulle. Kukkulan tyttö, sataman poika on tällainen nostalginen elokuva: se on tehty vuonna 2011, mutta kuvaa 1960-luvun alkua hieman romanttisen haikeasti. Oletko kuullut vanhempiesi tai sukulaistesi puhuvan nostalgisesti menneistä ajoista? Mitä aikaa tai paikkaa he ovat muistelleet? Oletko itse muuttanut? Miten muistelet entistä kotiseutuasi?

2. Oletko nähnyt muita viime aikoina tehtyjä, menneitä aikoja kuvaavia elokuvia, animaatioita tai TV-sarjoja, kuten vaikkapa Miss Farkku-Suomi, Mad Men tai Downton Abbey? Mieti, miten Kukkulan tyttö, sataman poika -animaatiossa luotiin vuosi 1963. Miten loisit 1960-luvun alkupuolen tunnelman suomalaiseen koululaisnuoria kuvaavaan elokuvaan tai animaatioon? Mitä erityistä Suomessa tapahtui niihin aikoihin ja miten sijoittaisit sen elokuvaan? Mitkä olivat sen ajan musiikkihittejä? Mitä musiikkia valitsisit elokuvaan kuvaamaan kyseistä aikaa? Miten puvustaisit päähenkilöt ja sisustaisit heidän kotinsa? Piirrä luonnoskuva tuota aikaa kuvaavasta puvustuksesta ja sisustuksesta Suomessa. Mitä silloin syötiin kotona? Mitä tarkoittaa retro tyylinä ja miten sitä toteutetaan elokuvissa ja TV-ohjelmissa? Mitkä vuosikymmenet ovat olleet suosittuja retromuodissa? Mitä muista aikakausia kuin 1960-lukua olet nähnyt viime aikoina kuvattavan uusissa elokuvissa ja televisiosarjoissa?

3. Animaatiossa näkyvät vuoden 1964 Tokion olympialaiset. Milloin  olivat Helsingin olympialaiset? Mitä Helsinkiin rakennettiin olympialaisia varten? Mitä olympialaisten järjestelyvastuu merkitsee maalle ja mitä vaikutuksia sillä voi olla kaupunkikuvaan?

4. Animaatiossa mainitaan myös Japanin naapurivaltiossa tapahtunut Korean sota. Milloin se oli? Ketkä sotivat ja miten sodan lopputulos näkyy tänä päivänä?

5. Animaation nuoret aloittavat kampanjan kerhotalon säilyttämiseksi. Mitä he tekevät säästääkseen talon? Tiedätkö kampanjoita, joilla on pyritty saamaan jotain aikaiseksi? Oletko itse ollut mukana jossakin kampanjassa? Millaiset keinot ovat mielestäsi tehokkaita ja suositeltavia jonkun asian toteuttamiseen? Suomen lukiolaiset toimivat 1960- ja 1970-luvuilla Suomen Teiniliitossa. Ota selville, mikä Teiniliitto oli. Millaisissa liikkeissä ja yhdistyksissä nykypäivän nuoret ovat mukana?

6. Shun on mukana koululehden toimituksessa ja Umi auttaa häntä. Miten lehden teko poikkeaa nykyajan lehdenteosta? Millaisia artikkeleita lehdessä julkaistaan? Onko omassa koulussasi koululehti tai webbisivut? Millaisia artikkeleja ja uutisia sinne laitetaan?