keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1970-luvun lopulla Toei Dogassa työkavereina animoineet Hayao Miyazaki ja Isao Takahata jättivät Toein ja alkoivat tehdä animaatioita eri tuotantoyhtiöille ja jopa Italian RAI-televisiolle. He tekivät joko ohjaajina, tuottajina, käsikirjoittajina tai animaattoreina vaihtuvissa rooleissa sellaisia maailman tunnettuihin lastenkirjaklassikoihin pohjautuvia animaatiosarjoja Japanin TVlle kuin Heidi, Alppien tyttö (pohjautuen Johanna Spyrin romaaneihin) ja Viherkunnaan Anna L.M. Montgomeryn tyttöromaanien pohjalta . Pienen tytön isähahmoksi rantautuva iso panda animaatiossa Panda Ko Panda oli selvä esihahmo Studio Ghiblin rakastetuimmalle hahmolle, Totorolle.

Vuonna 1985 Miyazakin ohjaaman menestyelokuvan tuotantoporukan pohjalta perustettiin Studio Ghibli. Miyazkain ja Takahatan lisäksi tuottajaksi tuli Toshio Suzuki. Ensimmäiset animaatiotuotannot olivat Naapurini Totoro ja sen kanssa yhtä aikaa tuplanäytöksissä pyörinyt, sisaren ja veljen sota-ajan kohtaloa kuvannut Tulikärpästen hauta. Myöhempiä Ghibli-hittejä ovat olleet Kikin lähettipalvelu, Porco Rosso, Prinsessa Mononoke, Henkien kätkemä, Liikkkuva linna ja Ponyo rantakalliolla. Takahatan sekä isä- ja poika Miyazakin lisäksi studiolle ovat ohjanneet yksittäisiä animaatioita Yoshifumi Kondo (Sydämen kuiskaus), Hiroyuki Morita (Kissojen valtakunta) ja Hiromasa Yonebayashi (Arietta). Pitkien animaatioelokuvien lisäksi studio on tuottanut lyhyitä animaatioita, joita näytetään vain Ghibli-museossa, musiikkivideoita ja animoituja TV-mainoksia. Muista Japanin anime-studioista poiketen studiolla on vakituinen kuukausipalkkainen animaattorikunta. Tämä takaa Ghibli-animaatioiden korkean tyylillisen tason.

Studio sijaitsee Tokion esikaupunkialueella Mitakassa. Vuonna 2001 Mitakaan avattiin Ghibli-museo, joka esittelee studiota ja sen teoksia, animointitekniikkaa sekä muita animaation mestareita ulkomailta.

 

Goro Miyazaki (synt. 1967) on kenties Japanin kuuluisimman animaatioelokuvan tekijän ja Ghibli-studion perustajan Hayao Miyazakin poika. Hänen äitinsä työskenteli myös nuoruudessaan animaattorina. Goro Miyazaki ei alun perin tähdännyt animaatioalalle vaan opiskeli puisto- ja kaupunkisuunnittelua ja työskenteli sen puolen projekteissa. Kun Ghibli-studiolle päätettiin perustaa museo, sai Goro asiakseen vastata sen toteutuksesta. Kun Ghibli-studion animaatioista pulpahtaneen fantasialinnan näköinen Ghibli-museo avattiin Tokion esikaupunkialueelle, rehevän puiston reunaan vuonna 2001, alkoi hän johtamaan museota. Animaatio-ohjaajaksi Goro Miyazakin houkutteli Ghibli-studion tuottaja Toshio Suzuki, vastoin isä-Hayaon tahtoa. Goro sai ohjatakseen Ursula Le Guinin teokseen pohjautuvan animaatioelokuvan Maameren tarinat (2006). Hän on parhaillaan tekemässä kolmatta animaatio-ohjaustaan.

Goro Miyazaki vieraili Suomessa Maameren tarinoiden Suomen ensi-illan yhteydessä.