keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
 1. Valmistetaan tuoksu- ja äänipurkkeja
  a) Pienet kannelliset lasipurkit sopivat hyvin tuoksupurkeiksi. Laitetaan aina kahteen purkkiin samaa tuoksuvaa maustetta, kuten vaniljaa, kanelia, neilikkaa, inkivääriä jne.  Lasten tehtävä on erottaa esim. kymmenestä tuoksupurkista parit.
  b) Äänipurkriksi kannattaa valita muoviset purkit. Laitetaan kahteen purkkiin saman verran helmiä, hiutaleita, herneitä, hiekkaa. Lasten tehtävä on äänen perusteella etsiä parit. 

 2. Lauletaan tarina
  Elokuvassa kaikki vuorosanat laulettiin oopperan tapaan. Keksitään yhdessä tarina ja siihen vuorosanat.  Kokeillaan, sujuuko asioiden kertominen yksinkertaisia melodioita laulamalla. Säestystä varten voidaan tehdä omia soittimia

  Marakassi  
  Tarvitaan: ilmapallo, tapettiliisteriä, revittyjä sanomalehden suikaleita, tukeva puutikku, maalariteippiä, pullovärit, lankaa, soraa, pikku kiviä, riisiä tai herneitä.
  Puhalletaan ilmapallo tulevan marakassin kokoiseksi ja laitetaan se solmuun. Tehdään tapettiliisteristä ja vedestä paksuhkoa seosta. Levitetään sanomalehden suikaleita ilmapallon ympärille liisteriseoksen avulla pari – kolme kerrosta. Annetaan kuivua välillä ja jatketaan vielä pari kerrosta. Kun pallo on taas täysin kuiva, siihen leikataan tikun kokoinen pikku reikä, josta ilmapallo vedetään ulos. Sitten palloon sujautetaan marakassin helmiä, eli soraa, kiviä, riisiä, herneitä. Kannattaa kokeilla erilaisia täytteitä, sillä ääni muuttuu niiden mukaan. Suljetaan aukko tikulla. Varmistetaan tikun pysyminen paikoillaan maalarinteipillä. Varteen kierretään vielä liisteriseoksen avulla sanomalehden suikaleita. Kun marakassi näyttää hyvältä ja tuntuu tukevalta, sen annetaan taas kuivua. Marakassi maalataan ja koristellaan pulloväreillä. Sen voi lopuksi vielä lakata ja sen varteen voi myös kiertää nauhaa tai lankaa.  
  Munamarakassi huovuttamalla
  Tarvitaan: villaa, kindermunien yms. koteloita, marseille -saippuaa tai mäntysuopaa, soraa, pikku kiviä, riisiä, herneitä. Laitetaan koteloon sopiva määrä marakassin helmiä eli soraa, kiviä. Suljetaan kotelo. Kierretään kotelon ympärille n. 1-2 cm paksu ilmava villakerros. Kostutetaan villa lämpimällä saippualiuoksella ja aletaan kevyin, pyörivin liikkein muotoilla marakassia pyöreään muotoon. Marakassin keskivaiheelle voi koristeeksi kiertää muutaman kierroksen villalankaa. Kun villakerros tuntuu kestävältä, lisätään saippuaa ja hierotaan vielä vähän aikaa tarmokkaasti. Kun villa tuntuu jämäkältä, huuhdellaan marakassi lämpimällä vedellä. Lopuksi huuhdellaan vuoroin kuumalla, vuoroin kylmällä vedellä ja annetaan kuivahtaa.
  Sadekeppi
  Tarvitaan, putkea, esim. perunalastupurkkeja, tai kangaspakkojen sisäputkea yms. sanomalehteä, värillistä paperia, koristeita, kuten lankaa, liimaa, ohuita, n. purkin halkaisijan mittaisia nauloja ainakin 20 putkea kohti, vasara, kauranjyviä, siemeniä, pitkäjyväistä riisiä, mehupillin palasia tai muuta putken sisälle laitettavaa. Pullovärejä ja muita koristeita. 
  Hakataan kunnon alustan päällä vasaralla naulat putkeen, joka puolelle. Kaadetaan sisälle pari desilitraa soittoaineksia. Suljetaan putken päädyt kunnolla. Peitetään putkilo sanomalehdellä tai muulla paperilla. Maalataan ja koristellaan putkilo. Putkea hitaasti kääntelemällä kuuluu sisältä kilkatusta.
  Soiva lasi
  Jalalliseen kristalliseen lasiin laitetaan 2/3 osaa vettä. Toisella kädellä pidetään lasin jalasta kiinni. Toisen käden etusormi kostutetaan ja sitä pyöritetään lasin reunaa pitkin. Näin saadaan lasi soimaan. Äänen korkeutta voi säädellä vesimäärää vaihtelemalla.

3. Musiikkitarina
Kukon ja kanan saunomisesta kertovat myös erilaiset laulut, esimerkiksi Nukketeatteri Sampon ”Pieni pääsiäislevyllä” kylvetään. Tarinoita voi hyvin esittää musisoiden. Keksitään erilaisia ääniä kuvaamaan tarinan käänteitä ja sattumuksia, eli sävelletään. Soittimina voivat olla vaikkapa edellä mainitut itse tehdyt soittimet, lisäksi mukaan voi ottaa triangeleita, kapuloita, ksylofoneja, quiroja, lautasia, erilaisia pillejä jne.  

4. Soitintarina
Keksitään tarina ja kerrotaan se soittimin. Millaiselta kuulostaisi tarina variksesta, joka lennähtää kaupunkiin tapaamaan ystäväänsä pulua…

5. Kuunnelma
Kukon ja kanan sauna -tarinan voisi hyvin esittää myös kuunnelmana. Tarvitaan kertoja (ei välttämätön), kukko, kana ja muut tarinan hahmot. Osa lapsista voi tehdä ääniä. Kokoonnutaan lähekkäin niin, että äänittäminen on mahdollista.