keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kuun metsän Kaisa

Oppimateriaalin teemoja: saamelaisuus, kolttasaamelaisuus, kansanperinne, vähemmistökansat, alkuperäiskansa, saamelaisidentiteetti, dokumenttielokuva, henkilökuva, omaelämäkertaelokuva, kulttuurinen omiminen

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Oppimateriaali sopii lukion aihekokonaisuuksiin kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys, aktiivinen kansalaisuus sekä monilukutaito ja mediat. Materiaali sisältää vinkkejä elokuvista ja verkossa sijaitsevista lähteistä opetuksen tueksi ja kiinnostuksen herättämiseksi.

Synopsis
Elokuvassa kerrotaan tarina ohjaajan isoäidinäidistä, legendaarisesta kolttasaamelaisesta sadunkertojasta Kaisa Gauriloffista (Katja Gauriloffin isoisoäiti) sekä sveitsiläis-venäläisestä kirjailijasta Robert Crottetista, josta tuli Kaisan läheinen ystävä jo 1930-luvulla ennen sotaa.

Vuonna 1935 nuori kirjailija riutui tuberkuloosiparantolassa. Hän alkoi nähdä ihmeellisiä unia kirkassilmäisistä ihmisistä kaukaa pohjoisesta, jotka kutsuivat häntä luokseen. Unet olivat niin vahvoja, että hänen oli parannuttava ja lähdettävä matkalle etsimään tuota lumottua metsää ja sen ihmisiä. Kaukaa Suomen Lapista hän löysi Suenjelin kylän, kolttasaamelaisen yhteisön sekä sadunkertojan ja tietäjän Kaisa Gauriloffin. Robert alkoi kirjoittaa ylös Kaisan ulkopuolisilta salatut legendat ja julkaisi myöhemmin kirjan Kuun metsä.

Toinen maailmansota muutti kolttasaamelaisten elämän täydellisesti, kun he joutuivat evakkoon omilta kotialueiltaan. Kirjailija Robert Crottet aloitti mittavan avustuskampanjan Euroopassa pelastaakseen ystävänsä ja saikin kerättyä niin paljon rahaa, että se auttoi pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta.

Elokuvan käännekohdat risteävät vahvasti historiallisten tapahtumien kanssa toisen maailmansodan mullistuksissa. Elokuva on faktan ja fiktion rajoja koetteleva teos, joka perustuu kirjailija Robert Crottet’n kirjoittamille teksteille sekä espanjalaisen valokuvaajan Enrique Méndezin kuvaamille 16mm filmimateriaaleille ja valokuville sekä arkististomateriaaleihin eri puolilta Eurooppaa. Elokuvassa on myös mittava käsin piirretty animaatio-osuus, jossa avataan ensimmäistä kertaa itäsaamelaista legendaperinnettä elokuvan keinoin.

Oppimateriaalin on laatinut tuleva aineenopettaja, elokuvakasvattaja Matilda Matsi.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.


 


 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kuun metsän Kaisa

Tilattavissa elokuvateatteriin
Koulukino Suoratoistossa

Kuun metsän Kaisa on sadunomainen, arkistomateriaaliin pohjautuva dokumenttielokuva.

Alkuperäinen nimi:
Kuun metsän Kaisa
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
82 min.
Levittäjä:
PEK/Juha Elomäki
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Katja Gauriloff
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Elli Sääskilahti, Matleena Fotonoff