keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Lajina dokumentaarinen henkilökuva

Elokuva perustuu Robert Crottet'n omaelämäkerralliseen muistelmateokseen ja muihin hänen kirjoittamiinsa alkuperäisteksteihin, sekä Robert Crottet'n ja hänen elämänkumppaninsa valokuvaaja Enrique Méndesin kuvaamiin filmi -ja valokuvamateriaaleihin. Elokuvan ohjaaja Katja Gauriloff on Kaisan lapsenlapsenlapsi, joten elokuva on ohjaajalleen henkilökohtainen tarina.

Katja Gauriloff kertoo Lapin kansan haastattelussa elokuvan tyylilajista: "Se on lajityypiltään hybridielokuva eli se on osin dokumentti ja osin fiktio. Suomessa jaetaan tosi tiukasti dokumentit ja fiktiot, mistä en oikein tykkää. Tässä elokuvassa on mukana aineksia, joista katsoja ei voi tietää, onko se totta vai ei."

  • Kuun metsän Kaisa palkittiin DOC Leipzig -elokuvafestivaaleilla Saksassa parhaana animaatio-dokumenttielokuvana. Tuomariston mukaan elokuva on "poikkeuksellisen visuaalinen antropologia." Muistelkaa yhdessä minkälaisista elementeistä, kuvista ja materiaalista elokuva koostui? Voitte piirtää aikajanan tapahtumista ja tekniikoista. Keskittykää myös tarinankerrontaan, millä tavoin ja kenen kertomana tarina etenee? Mikä kohta oli mielestäsi erityisen vaikuttava?

Elokuvassa on myös venäläisen Veronika Bessedinan animoimia osia. Niissä kerrotaan revontulien synnystä ja muista kansantarinoiden aiheista, kuten kielletystä metsästä, taianomaisista puista, avioliitosta, murhasta ja kannibalismista.

  • Ottakaa selvää mitä tarkoitetaan myytillä? Entä legendalla?
  • Minkälainen värimaailma elokuvassa on? Mitä tekniikkaa animaatiossa on käytetty? Elävöittävätkö ne mielestänne tarinaa?

Tehdään runofilmi

Opettaja jakaa porukan 3-4 hengen ryhmiin. Jokainen saa tehtäväkseen kuvata neljä n. 10-15 sekunnin pätkää kiinnostavista aiheista. Kuvatkaa eri paikoissa ja jännittävissä erilaisissa tiloissa, sisällä ja ulkona. Opettaja sekoittaa koneella kuvatut filminpätkät ja jakaa ryhmän jäsenille jokaiselle neljä filminpätkää. Ne ovat siis eri pätkiä mitä itse kuvasi. Tehtävä on editoida näistä pätkistä runollinen ja assosiatiivinen lyhytelokuva paikan hengestä. Minkälainen paikka on? Minkälainen tunnelma siellä on? Kuinka tila voisi hengittää? Minkälaisia ääniä paikassa on?

Potrettitehtävä

Ottakaa valokuvaten tai filmaten erilaisia henkilökuvia. Tehkää potretti jostakin tärkeästä henkilöstä elämässäsi, esim. perheenjäsenestä, sukulaisesta tai ystävästä. Käyttäkää materiaalina vanhoja valokuvia, videokuvaa, nauhoituksia tai haastatteluja.