keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus (2022). Kuva: SF Studios.

1. Keskustelkaa salapoliisikirjallisuudesta.

  • Mitä etsivätarinoita olette lukeneet?
  • Millaisia etsiviä niissä on?
  • Millaisia ominaisuuksia kirjojen etsivillä on?
  • Entä millaisia rikollisia, rikoksia ja johtolankoja kirjoissa on?
  • Miten syyllinen selviää?
  • Miten tarina yleensä etenee? (Voitte käyttää apuna draaman kaarta.)

2. Käykää kirjastossa.

  • Millaisia etsivätarinoita löytyy kirjaston hyllystä?
  • Millaisia salapoliisikirjoja kirjaston henkilökunta suosittelee?

Lainatkaa ja lukekaa!

3. Kirjoittakaa etsivän tai rikollisen tavallisesta päivästä.

(Lähde: Koulukinon oppimateriaali elokuvaan Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka)

Lasse-Maija-kirjat ja kirjailija Martin Widmark

Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjan kirjoittanut Martin Widmark (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista ja häneltä on julkaistu yli sata kirjaa. Hän on kirjoittanut lastenkirjojen lisäksi myös nuortenkirjoja ja lauluja sekä oppimateriaaleja.

Widmark, joka aloitti kirjailijana vasta 2000-luvulla on koulutukseltaan opettaja ja ennen kirjailijan uraansa hän ehti toimia opettajana lähes 20 vuotta. Hän on ollut kiinnostunut erityisesti kielen opettamisesta siirtolaisille ja on opettanut maahanmuuttajalapsille ruotsia Tukholman Rinkebyssä. Nykyään hän kiertää kouluissa tapaamassa lukijoitaan ja puhumassa lukemisen tärkeydestä.

Vuonna 2012 Widmark aloitti Ruotsissa “Lukeva luokka” –projektin, jossa haluttiin parantaa koululaisten luetun ymmärtämisen taitoja erilaisin menetelmin. Hän kertoo, että kirjojen kirjoittaminen on kivaa. Varsinkin sellaisten kirjojen, jotka innostavat lukemaan. Hän haluaa kertoa lapsille ja nuorille, että elämä on aika ihanaa ja jännittävää ja kirjoissa pitää olla empatiaa ja tunnetta. Kirjojen kielen pitää olla myös yksinkertaista eikä mitään krumeluuria.

Koululainen-lehden haastattelussa Widmark kertoo, että hänen ensimmäinen kirjansa syntyi kuin vahingossa, kun hän kertoi pojalleen tarhamatkalla tarinaa siitä, miten tiikeri vangitaan. Poika ihastui tarinaan, joten seuraavana päivänä tarinassa vangittiin kameli ja sitä seuraavana mustekala. Poika kysyi isältään kysymyksen, joka muutti isän elämän täysin: ”Miksi et ala kirjailijaksi?” Widmark lähetti käsikirjoituksen kustantamoon ja vain viikon päästä hän sai kuulla myönteisen julkaisemispäätöksen! Näin syntyi esikoisteos Kuinka vangita tiikeri.

Widmark kertoo, että kirjailijan ura ei aiemmin käynyt hänen mielessään, vaikka hän piti tarinoiden keksimisestä. Hänen lapsensa ovat opettaneet häntä kirjoittamaan. Jos lapset nukahtivat hänen kertoessaan tarinaa, ei hän ollut onnistunut työssään, ja jos he puolestaan piiloutuivat oven taakse, tarina oli liian jännittävä.

Widmark halusi lapsena monien muiden lasten tapaan lentäjäksi, mutta tuumaa, että kaikkien onneksi hän tajusi nopeasti, ettei hänen paikkansa ole lentokoneen ohjaamossa, sillä lentäjältä vaaditaan täydellistä keskittymiskykyä, ja hän taas on luonteeltansa hajamielinen.

Widmarkin mielestä kaikilla ihmisillä on yhtä paljon luovuutta, mutta kirjailijat käyttävät sitä omalla tavallaan. Kirjailija pitää silmänsä, korvansa ja mielensä aina avoinna. Hän on aina valmis kirjoittamaan hauskan tilanteen, mukavan nimen tai vaikkapa bussissa kuulemansa keskustelunpätkän muistiin muistikirjaansa tai puhelimeensa.

Widmark halusi kirjoittaa Lassen ja Maijan tasavertaisiksi sankareiksi. He molemmat ovat yhtä nokkelia, nopeita ja vahvoja. Yhden tytön ja yhden pojan isänä Widmark sanoo tietävänsä, että kenenkään taidot eivät ole sukupuolesta kiinni.

Nimensä Lasse ja Maija saivat kuuluisan ruotsalaisen varkaan mukaan:1800-luvulla Ruotsia piinasi pahamaineinen varas Lars, joka sai lempinimen Lasse-Maja, sillä hänellä oli tapana pukeutua rötöskeikoillaan naiseksi.

Kirjailija kertoo, mikä hänen mielestään lukemisessa on tärkeintä: Nykyään hetket, jolloin saa olla aivan rauhassa, ovat harvinaisia. Kirjaa lukiessa on kuitenkin sallittua sulkeutua omaan maailmaan ja olla aivan kaksin tarinan kanssa. Lukemisen hetkellä ei kurkistella puhelinta tai tietokonetta, joten se tarjoaa todellisen lepohetken.

Lopuksi Widmark antaa vinkin: kannattaa muistaa, että kirja on myös paras syy kieltäytyä kotitöistä, sillä vanhemmat kunnioittavat lukemista.

(Lähde: Koulukinon oppimateriaali elokuvaan Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus)