keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus (2022). Kuva: SF Studios.

Elokuvan arvoituksellista varasta kutsutaan Skorpioniksi, sillä hän jättää rikospaikoille skorpionin horoskooppimerkkiin liittyvän symbolin. 

Horoskooppi

Mitä horoskooppimerkit ovat? Miten ne liittyvät tähtitaivaaseen? Mitä horoskooppimerkkejä muistat? Tiedätkö oman horoskooppimerkkisi?

Poliisimestari lukee lehdestä horoskooppinsa. Sillä tarkoitetaan ennustusta tai tulkintaa, joka perustuu henkilön horoskooppimerkkiin. Mitä poliisimestarin horoskoopissa kerrotaan?

Lasse ja Maija huomaavat pian, että lehden horoskoopit ovat keksittyjä eivätkä totta. Jotkut ihmiset kuitenkin uskovat, että tähtien ja planeettojen asennot vaikuttavat esimerkiksi ihmisten luonteeseen ja maailman tapahtumiin. Tätä kutsutaan astrologiaksi. Astronomia eli tähtitiede sen sijaan on luonnontieteen haara, joka tutkii maailmankaikkeutta eli esimerkiksi tähtiä ja planeettoja

Eläinrata WikipediassaHoroskooppi Wikipediassa 

Tulosta moniste: Tunnistatko horoskooppimerkkien symbolit?

Tähtikuviot

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tarjoaa verkkosivuillaan tähtikarttapalvelun, jonka avulla voi tutkia oman paikkakunnan tähtitaivasta reaaliajassa. Sivuilta löytyy myös Ursan vanhempi, kaksiulotteinen tähtikartta, josta oppilaiden voi olla helpompi löytää esimerkiksi tähtikuvioiden nimiä.

1. Miltä Skorpioni näyttää? Tietoa Skorpionin tähdistöstä: Ursa.fiWikipedia.fi

2. Tunnetko tähtikuvioita? Löydätkö tähtikartalta tuttuja tähtikuvioiden nimiä? 

Tulosta moniste: Tunnista horoskooppimerkkeihin liittyvät tähtikuviot! 

Tulosta moniste: Tähtikuvioita piirustus- ja väritystehtäviin 

3. Elokuvan alussa tiedeakatemiasta varastetaan kallisarvoinen kaukoputki. Askarrelkaa omat kaukoputket kartongista tai talouspaperirullan hylsyistä. Kiinnittäkää putken toiseen päähän musta paperi. Painelkaa paperiin reikiä valitsemanne tähtikuvion mukaan. Koristelkaa kaukoputki. Katsokaa putken läpi taivaalle tai kohti lamppua, jolloin näette kaukoputkessa tähtikuvion. 

4. Tehkää tähtitaivasaiheiset vesivärityöt. Ensin isolle, valkoiselle paperille piirretään tähtiä valkoisella kynttilällä tai öljyvahaliidulla. Sitten taivas maalataan vesiväreillä tummansiniseksi, jolloin tähdet tulevat esiin. Vinkki! Kokeilkaa tähtitaivastöihin suolamaalaustekniikkaa.  

Videovinkit

Vierailu Ursan tähtitornissa -video, kesto 3 min.

Avaruuskansiot: Tähtitaivas, sarjan jakso Areenassa, kesto 10 min. “Nyt tutustutaan 88 tähtikuvioon öisen tähtitaivaan avulla. Vasta-alkaja oppii eläviä ja helposti tunnistettavia muotoja – Orionin Metsästäjän, Ursa Majorin eli Ison karhun. Ne ovat tähtitaivaan opasteita.”